На Закарпатті цивільні проходять унікальні навчання: фото, відео
На Закарпатті цивільні проходять унікальні навчання: фото, відео

На Закарпатті цивільні проходять унікальні навчання: фото, відео

Людей навчають, як захиститись під час війни.

На Закарпаттітриває підготовка цивільних до національного спротиву. Впродовж трьох місяців, у теорії і на практиці, учасників навчають всіх тонкощів військової справи.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Світлани Деніщук.

У рамках програми національного спротиву цивільні навчаються військовій справі.

"Воно побудоване на методиці Швейцарії, де майже 100% цивільного населення проходить такі навчання. І ворог, якщо буде знати, що населення підготовлене і вміє користуватися зброєю - тисячу разів подумає, нападати на таку країну чи ні", - каже учасник навчань Радіон Кіштулинець. 

Заняття проводять інструктори – ветерани із бойовим досвідом. Цивільних вчать рухатися під обстрілами, виходити із зони ураження. Користуватися засобами зв’язку, картами і компасами.

Навчання триває три місяці. Щовихідних - практика. В бронежилетах та з навчальною зброєю. Одне з тренувань – тактична медицина.

"Всім людям потрібно знати, як працювати у таких випадках: як накладати турнікет, яка перша невідкладна допомога, тому що вона стосується нас і в буденному житті", - каже учасниця Вікторія Герех. 

Роман разом з дружиною вже пройшли один курс і отримали сертифікати. Нині закріплюють здобуті знання.

"Я вважаю, що це як коли ми страхуємо своє життя і сподіваємося, що ця страховка нам не знадобиться. Дай Бог, щоб ворог ніколи сюди не прийшов. Але якщо прийде, щоб ми були готові", - каже Роман Ліба. 

Сильний тил і є головним завданням програми національного спротиву, каже керівник закарпатського Центру. Переконаний, всім українцям треба володіти бодай базовими навичками оборони.

"Ці курси спеціально для того, щоб ми могли навчити звичайне цивільне населення, як себе поводити, якщо ворог прийде на нашу землю. Щоб люди не панікували, не втікали, щоб вони просто знали, що робити", - каже керівник Центру підготовки населення до національного спротиву Юрій Беляков. 

Деякі випускники цього курсу уже захищають країну на передовій.Та це, каже військовий, було їхнім особистим рішення. Бо ж повісток тут ніхто не роздає.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 12:00 28 жовтня. ДЕКІЛЬКА ХВИЛЬ АТАК НА ХАРКІВ! Грузія готується до ПРОТЕСТІВ

  • Коли закінчиться війна в Україні: військовий відверто відповів
  • Київське море рекордно обміліло: еколог назвав можливі причини та загрози
  • Яким буде листопад і коли чекати на сніг: новий прогноз синоптиків 
Джерело матеріала
loader