У Львові проходить виставка «Небачена сила» про український опір окупації
У Львові проходить виставка «Небачена сила» про український опір окупації

У Львові проходить виставка «Небачена сила» про український опір окупації

У Львові проходить виставка "Небачена сила", присвячена ненасильницькому опору українців, які внаслідок російської агресії опинилися в тимчасовій окупації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Саме мистецтво є тією силою, яка привертає увагу не тільки в Україні, а й за кордоном до тематики окупованих територій, до спротиву... Особливе місце в історії спротиву займає жіночий, серед якого і «Зла Мавка», і «Жовта стрічка», спротив політичних в’язнів, які зараз під контролем Росії", - заявив на відкритті експозиції заступник постійної представниці Президента України в АРК Денис Чистіков.

Креативна директорка Українського інституту, кураторка секції жіночого мистецького спротиву Тетяна Філевська наголосила, що головною метою виставки було нагадати історії політичних бранок і бранців Кремля, з акцентом саме на "жіночому голосі".

Виставка "Небачена сила" про український опір окупації / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

"Серед героїнь та героїв проєкту були активістки, журналісти, правозахисниці, дружини, матері та доньки. Серед них - Наріман Джелял, якого фотографувала Еміне Зіятдінова ще до арешту 2021 року, та Леніє Умерова, яку намалювала Алевтина Кахідзе. Найбільша радість кураторської роботи була переписувати описи до робіт, додаючи дату звільнення Нарімана 28 червня та Леніє 13 вересня цього року. І це дає надію, зміцнює віру, що всі інші також повернуться. Ми чекаємо”, – зауважила Філевська.

За словами організаторів, виставка має на меті показати рефлексії українських митців на окупацію та боротьбу за свободу через призму мистецтва. Експозиція не просто знайомить відвідувачів з проявами спротиву, а й надихає на переосмислення теми ненасильницького опору та солідарності.

Виставка проходить у Пороховій вежі і триватиме до 24 листопада. Вхід вільний. 

Організатори також підготували програму, в межах якої заплановані кінопокази, публічні дискусії, обговорення з відомими дослідниками культури та журналістами.

"Небачена сила" – це інформаційно-мистецький проєкт, що досліджує та документує свідчення ненасильницького спротиву українців на тимчасово окупованих Росією територіях України.

Теги за темою
Львів
Джерело матеріала
loader