Жодних ілюзій щодо Селидового. Яка роль відводиться місту на Покровському напрямку
Жодних ілюзій щодо Селидового. Яка роль відводиться місту на Покровському напрямку

Жодних ілюзій щодо Селидового. Яка роль відводиться місту на Покровському напрямку

Ілюзій щодо міста не повинно бути, а ось щодо його значення в питанні вимотування ворога — це інший момент, зазначає військовий оглядач Олександр Коваленко. Адже саме Селидове понад два місяці тому стало перешкодою на шляху окупантів на Покровськ і продовжує залишатися таким.

На Покровському напрямку сили російських окупантів після двох місяців безуспішних атак передмістя Селидового змогли прорватися в міську забудову — i командування окупантів, з огляду на таку перспективу, буквально засипає місто людським ресурсом. Адже саме Селидове є основною перепоною для росіян щодо відновлення наступу на Покровськ.

В цей час на Покровському напрямку армія РФ сконцентрувала понад 70 тисяч військових зі складу двох груп військ УВ "Юг" та УВ "Центр", найбільш боєздатними з яких є представники "Центру", а точніше – підрозділи 90 ТД, 2-ї, 41-ї та 51-ї ЗВА. Зокрема, в районі Селидового активно задіяні сили 27-ї МСД 2-ї ЗВА, 114-а ОМСБр 51-ї ЗВА та інші.

Ці сили мають на озброєнні понад 300 ОБТ, понад 700 ББМ та понад 1 тисячу одиниць ствольної та реактивної артилерії.

На перший погляд здається, що це величезна кількість техніки, але з урахуванням загальної кількості угруповання понад 70 тисяч тіл, хочу зазначити, що така комплектація ОВТ є просто критично неповною. Дефіцит по танках, наприклад – понад 60% штатної комплектації, дефіцит по ББМ – 75%. Єдине, що більш-менш відповідає штатній комплектації, то це артилерія, яка і працює нон-стоп.

У резерві цього угруповання знаходиться до 15 тисяч тіл, з наданою технікою у вигляді сотні ОБТ, понад 200 ББМ і до 200 одиниць ствольної та реактивної артилерії.

Саме тому по Селидовому переважно задіяна зараз піхота та артилерія, з мінімізацією застосування механізованої компоненти, на відміну, наприклад, від Курахівського напрямку.

Нині росіяни контролюють у Селидовому весь східний приватний сектор, як у північній, так і у південній стороні міста розділеного навпіл річкою Солона.

У південній частині міста армії РФ вдалося встановити контроль над мікрорайоном "Південний", та основні бойові дії ведуться вулицею Центральна та Берегова, упираючись у канал. Завдання росіян – вийти за канал і просунутися до Весняного, де окупанти, рухаючись уздовж залізничних колій, уперлися у станцію "Селидівка". Проте це дозволяє їм контролювати логістику на вулиці Центральній, що робить можливість постачання або відходу з Селидового для СОУ на Весняне неможливим.

У північній частині Селидового росіяни уперлися в мікрорайон "Сонячний", де в багатоповерховій забудові точаться запеклі бої між вулицями Нагірна та Гоголя. Основні напрямки просочування російських сил — це вулиці Михайлівська та Солона з використанням провулків для переміщення піхоти.

Основна логістика на вулиці Козацькій залишається під повним контролем СОУ.

В умовах і з урахуванням задіяних росіянами ресурсів, а також вже досягнутих окупантами результатів у самому місті, слід розуміти, що його функція – гальмування просування російського угруповання і вимотування їх у вигляді виснаження наявного ресурсу. За кількістю наявної на озброєнні в угруповання техніки ми можемо констатувати значні втрати та складності відновлення ОВТ, внаслідок чого по Селидовому працюють численні піхотні сили.

Ілюзій щодо міста не повинно бути, а ось щодо його значення в питанні вимотування ворога – це інший момент. Адже саме Селидове понад два місяці тому стало перешкодою на шляху окупантів на Покровськ і продовжує залишатися таким, знижуючи потенціал двох груп військ, які досі так і не змогли сформувати умов для другої хвилі наступу на важливий логістичний вузол у регіоні.

Автор висловлює особисту думку, яка може не збігатися із позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці "Думки" несе автор.

Джерело

Важливо Бої за Селидове і Покровськ: треба готувати Дніпропетровську область до оборони, — Жорін
Теги за темою
Збройні сили України
Джерело матеріала
loader
loader