Відмова у звільненні зі служби: що треба знати військовим
Відмова у звільненні зі служби: що треба знати військовим

Відмова у звільненні зі служби: що треба знати військовим

Відмова у звільненні зі служби: що треба знати військовим

Роз'яснення дав експерт.

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, що введені через повномасштабну агресію РФ. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Юрист військового права Данило Гончаренко розповів виданню «РБК-Україна», які підстави треба мати для звільнення з військової служби, та що робити, якщо у ньому відмовляють.

Які існують підстави для звільнення зі служби

Гончаренко зазначив, що процес звільнення зі служби має багато нюансів.

«Підстави для звільнення з військової служби описані в статті 26 закону України «Про військовий обовʼязок та військову службу», – сказав він.

Так, відповідно до закону, звільнитися можна за станом здоровʼя, при особливих та сімейних обставинах.

«У звʼязку з поганим станом здоровʼя людину можуть «списати» за рішенням МСЕК про отримання військовим групи інвалідності від ІІІ до І або ж за рішенням Військової лікарської комісії. Щодо особливих обставин – особа може бути звільнена від виконання військового обовʼязку у звʼязку зі звільненням з полону», – додав юрист.

За словами Гончаренка, військовий може звільнитись, якщо закінчився строк контракту, укладеного під час дії воєнного стану.

«Серед сімейних обставин найбільш поширеними є звільнення через інвалідність дружини, наявність 3-х дітей в особи, потребу доглядати за матірʼю з інвалідністю», – пояснив він.

Також право на звільнення зі служби надається у випадку смерті дружини/чоловіка, якщо у пари залишаються неповнолітні діти, або ж розірвання шлюбу, якщо на вихованні військовослужбовця залишилися згідно з рішенням суду одна неповнолітня дитина або декілька дітей.

Скільки триває процес звільнення зі служби

Гончаренко зазначив, що для звільнення військовому потрібно написати рапорт, подати його та дочекатися на рішення щодо нього.

«Рапорт на звільнення має бути розглянутий не довше 14 днів з дня подання. По факту, процес звільнення займає близько 1 місяця, якщо військова частина не зловживає своїми повноваженнями та не затягує розгляд рапорту на звільнення», – наголосив експерт.

Юрист зауважив, що рішення щодо звільнення офіцерського складу ухвалюють на рівні оперативного командування, тому у цьому випадку процедура може проходити довше.

Також при звільненні військовий має право на отримання всіх виплат, передбачених законодавством.

Чи можуть відмовити у звільнені зі служби

Експерт пояснив, що для того, щоб не отримати відмову у звільненні на підставі відсутності якихось документів, треба ретельно зібрати повний їх пакет.

«Рапорт також має бути з дотриманням вимог та форми, тому його зразок варто взяти на офіційних ресурсах Міноборони», – додав він.

Юрист зазначив, що при звільненні часто буває ситуація, коли командування вказує на неправомірність поданого рапорту, нібито рапорт поданий «без команди» або ж «без дозволу», невчасно.

«Насправді, це лише форма затягування справи, військовослужбовець може подати рапорт на звільнення незалежно від бажання командування, керуючись «Порядком організації роботи з рапортами військовослужбовців у системі Міністерства оборони України». Треба розуміти, командування не може відмовити «прийняти» рапорт, відмова має бути вмотивована, мати письмову форму», – резюмував експерт.

Деякі чоловіки можуть отримати бронь від мобілізації. Нагадаємо, чи можуть відмовити у бронюванні тим, хто не оновив свої дані.

Джерело матеріала
loader