Відвідувачі ресторану були шоковані стравою з домашніх гризунів за 100 доларів
Відвідувачі ресторану були шоковані стравою з домашніх гризунів за 100 доларів

Відвідувачі ресторану були шоковані стравою з домашніх гризунів за 100 доларів

М'ясо домашнього гризуна, з яким бавляться діти та дорослі, містить малу кількість жирів та багато білка. Якщо його приготувати на грилі, то воно смакуватиме не менше, ніж курка чи кролик.

Жителі Нью-Йорка можуть поласувати стравою, яку полюбляють в Еквадорі та Перу — морською свинкою, запеченою на грилі. Тварин, призначених для приготування в ресторанах, розводять на спеціальних фермах. Потім їх у замороженому вигляду везуть в США, маринують та смажать на вугіллі. Люди, які скуштували незвичну страву з гризунів, розповідають, що м'ясо дещо схоже на кролятину або молочне порося. Про особливе частування з морських свинок написало видання The New York Post.

Ресторан Стефан Джованіні вирішив познайомити жителів Нью-Йорка зі стравою, яку добре знають в Еквадорі та Перу, ідеться у статті. Фірмова страва його закладу — смажені на грилі морської свинки. Їх намащують спеціями, населяють на шампури, обсмажують на вугіллі і подають з картоплею та приправами. Журналісти відзначили, що зазвичай істот, яких еквадорці готують на грилі, європейці та американці знають як дитячих домашніх улюбленців. Втім, у ресторані La Casa Del Cuy їх прекрасно споживають усі відвідувачі, свідчать кадри, зроблені під час одного і застіль.

Як з'ясувалось, раніше ресторан спеціалізувався на стравах з курки та кроликів. Однак під час епідемії Covid-19 американцям, які прибули з Еквадору, захотілось скуштувати домашньої їжі. Тоді власник ресторану і вирішив їх потішити автентичними південноамериканськими стравами. Стефан не купував гризунів у місцевих зоомагазинах, а везе з Еквадору, де їх вирощують на спеціальних фермах. Тушки прибувають у замороженому вигляді, потім їх перевіряють на митниці, врешті вони потрапляють в холодильники закладу. Кожна морська свинка, вирощена для гриля, важить близько 1-1,5 кг.

"Це краще, ніж курка. Краще, ніж кролик", — сказав менеджер ресторану, запевняючи, що найсмачніша частина — це голова.

Страва з гризунів - як готують печеню з морської свинки
Фото: Скриншот
Страва з гризунів - як морську свинку запікають на грилі
Фото: Скриншот

Морські свинки особливо цінні низьким вмістом жиру та високим вмістом білка, розповіли ресторатори. Цих тварин легко вирощувати і вони є прекрасною альтернативою яловичині чи свинині. Власник закладу жартує, що ціна в 100 дол. — це навіть дешево: з врахуванням доставки з Еквадору це все ж менше, ніж якби їх купували в зоомагазинах.

Журналіст The Post нажився скуштувати гризуна, запеченого на грилі. З його слів, м'ясо було "вражаючим", дещо схоже на кролятину, а "хрустка шкірка робила стравою схожою на молочне порося". Також він запевнив, що одна тушка може нагодувати трьох чоловіків, особливо, якщо вони будуть запивати страву автентичним еквадорським пивом.

Страва з гризунів - як подають печеню з морської свинки
Фото: Скриншот
Страва з гризунів - як виглядає печеня з морської свинки
Фото: Скриншот

Джованіні у розмові з журналістами погодився, що жителі Нью-Йорка схильні "зневажати гризунів" і згадувати лише щурів, які живуть в деяких ресторанах. Однак насправді страва з морської свинки дійсно популярна: її замовляють і еквадорці, і "грінго" (американці), і навіть "китайські гурмани".

На сайті ресторану можна побачити, що поруч з запеченими гризунами гостям пропонують і звичну курятину. Страва з морської свинки, картоплі, чилі та салату коштує близько 90-100 дол.

Страва з гризунів - скільки коштує печеня з морської свинки
Фото: Скриншот

Зазначимо, Фокус писав про інші історії, пов'язані з гризунами. Наприклад, весною 2024 року видання Daily Star розповіло про колонію гігантських гризунів, яку відшукали у Флориді. В гнізді помітили особин розміром з домашню кішку, вагою дев'ять кілограмів та в 91 см в довжину. Як з'ясувалось, ідеться про гамбійських сумчастих щурів, які живуть в Африці, а у США опинились в ролі домашніх тваринок.

Наприклад, видання Science Focus проаналізувало припущення, чи дійсно у світі так багато гризунів, що біля кожної людини на планеті на відстані менш як метр проживає одна така істота.

Джерело матеріала
loader
loader