Запусти припадають на свято апостола Пилипа. Детальніше про це – розповідає 24 канал з посиланням на працю "Пізнай свій обряд" священника Української греко-католицької церкви Юліяна Катрія.
Запусти перед Різдвяним постом
Запусти – останній день перед початком Різдвяного посту. У цей час ще не діють обмеження в їжі, тому віряни можуть спокійно готувати страви з м'ясних, молочних та рибних продуктів. У давнину в цей день наші предки справляли весілля, влаштовували гуляння та не працювали. Пращури весело проводили час та смакували різні страви, адже після настання посту вже цього робити не можна було.
Незаміжні дівчата часто ворожили на свого майбутнього чоловіка та молилися за сімейне щастя. Після закінчення вечері предки виносили залишки їжу на вулицю, бо хотіли вберегти себе від злих духів. Також у цей день заведено допомагати нужденним і відвідувати богослужіння в храмах.
Страви, які готують на запусти перед Різдвяним постом / Фото Freepik
Що не можна робити
На запусти перед Різдвяним постом діють важливі заборони, яких варто дотримуватися. Так, вірянам не можна займатися рукоділлям, зокрема шити та вишивати. Також не рекомендується прибиратися в будинку, бо існує ризик впустити негативну енергію в дім. Крім цього, християнам не варто займатися хатніми справами, натомість треба відпочити й поїсти смачних страв. До того ж традиційно заборонено сваритися, сперечатися, конфліктувати, пліткувати, заздрити, бажати зла та лихословити.