На Святвечір господині готують 12 пісних страв, родина сідає до столу та першою куштує кутю. На Різдво діти та дорослі члени родини ідуть в гості до кумів, хрещених чи до старших родичів, несучи гостинці до столу.
В Україні підтримують двотисячолітню християнську традицію і готують 12 страв на Різдво як символ 12 апостолів, які супроводжували Ісус Христа у мандрах. Основа різдвяного меню, яке готується у Святвечір — пісні продукти, без будь-чого, пов'язаного з тваринною їжею. В сучасних умовах українці до традиційного набору додають сучасні, яких не знали попередні покоління. Фокус зібрав основне про різдвяний стіл, який можна накрити у 2024 році.
12 страв на Різдво — історична довідка
Українці готували 12 страв на Різдво, оскільки це число пов'язане з сакральною кількістю апостолів, які оточували Ісуса Христа. Крім того, етнологи вважають, що ідеться також про 12 місяців у році. Також згадуються поєднання двох чисел — три та чотири. Трійка — символ прадавнього дерева, яке об'єднувало три вертикальні поверхи — Верх, Середина та Низ. На основі цих поверхів утворювався світ з чотирьох частин — Небо і Підземна частина, Земля та чотири сторони світу.
Водночас на столі могло бути не завжди 12 страв на Різдво. Цілком допускалась і менша кількість — наприклад, сім або дев'ять. У обох випадках числа також були символічні. Число "сім" — сакральне через об'єднання трійки та четвірки. "Дев'ятка" розташована по середині між 7 та 12 і є комбінацією трьох трійок. Ось так старовинна "нумерологія" допомагає відповісти на питання, чому саме 12 страв на Різдво.
Що готують на різдвяний стіл
Одне з найважливіших зимових свят українців припадає на останній день посту. Тому важливо знати, що готують на різдвяний стіл у випадку, коли не можна споживати молоко, яйця, м'ясо. При цьому на стіл викладається максимум усього, що є в домі. Ця традиція пов'язана з давниною, коли селяни показували набутки цьогорічного урожаю, сподіваючись на такий же у новому році.
Продукти, з яких готують 12 страв на Різдво:
- сухофрукти;
- риба;
- пшениця;
- горіхи;
- гриби;
- овочі, зокрема, картопля, капуста, буряк, цибуля, часник, у сучасних умовах — помідори, кабачки, зелений перець;
- фрукти, наприклад, яблука чи сучасні апельсини, лимон;
- мед;
- мак;
- олія і традиційні приправи — сіль, перець, лавровий лист, оцет.
Українські різдвяні страви
Короткий перелік 12 страв на Різдво з традиційними продуктами для приготування:
- кутя — готується з вареної пшениці, товченого маку, сухофруктів, горіхів, меду;
- узвар — з сухофруктів, сушених яблук, можна додати апельсин, мед;
- голубці — капуста, у яку загорнули пшоняну кашу або рис (в сучасних умовах). Запікається з томатним соусом, сметаною;
- вареники (пісні) — на прісному тісті, з картоплею чи капустою;
- паштет з квасолі;
- мариновані гриби або грибна юшка;
- риба смажена або заливна риба, маринований оселедець;
- борщ пісний або "з вушкамим";
- капусняк;
- квашені овочі;
- салат з вареного буряка, вінегрет;
- млинці (пісні), налисники;
- калачі та пампушки;
- кисіль.
Коли господиня приготує 12 страв на Різдво та викладе їх на стіл, має значення, у якому порядку їх їсти. У книзі "Звичаї нашого народу. Етнографічний нарис" етнографа Олександра Воропая вказано, що спершу завжди куштують кутю. В другу чергу ідуть голубці, смажена риба, узвар, вареники та інші страви. Крім того, цього вечора радять відвідати хрещених батьків, а також бабусю з дідусем. Ідучи в гості, беруть всього потрошки зі столу, що в гостях у родини також було 12 страв на Різдво.
Зазначимо, раніше Фокус писав про три з 12 страв на Різдво, якими можна порадувати рідних. Страви не пісні, бо в рецепті є м'ясо: зазвичай, їх їдять вже після завершення посту. Один з рецептів — свинина, запечена з хурмою та яблуками, у рецепті також є мед. Тривалість приготування — близько години.
Нагадуємо, в Україні змінилась дата святкування Різдва, а також низки інших церковних свят.