«Скандинавська традиція» чи загроза здоров’ю? Як Бельгія пропонувала їсти ялинки
«Скандинавська традиція» чи загроза здоров’ю? Як Бельгія пропонувала їсти ялинки

«Скандинавська традиція» чи загроза здоров’ю? Як Бельгія пропонувала їсти ялинки

Щороку після новорічних свят мільйони ялинок опиняються на смітниках або у спеціальних пунктах переробки. Однак у Бельгії деякі чиновники запропонували несподівану альтернативу: чому б не вжити їх у їжу?

Минулого тижня у ЗМІ та соціальних мережах поширилися рекомендації адміністрації бельгійського міста Гента щодо того, як використовувати ялинки після свят. Місто запустило кампанію, яка закликає місцевих жителів переробляти свої ялинки в корисні продукти, зокрема, вживати хвойні дерева. Офіційні особи навіть запропонували кілька способів використання хвої: варити з неї супи чи виготовляти олію, адже хвоя, як виявилось, багата на вітаміни, мікроелементи та ефірні олії. «В Скандинавії це вже давно популярна практика: ви зриваєте голки з гілок, заливаєте їх окропом, потім проціджуєте та сушите на чистій тканині. Висушену хвою можна використовувати для приготування олії, яку можна намазувати на хліб або тости», — йдеться в повідомленні Генту. Однак, попри креативний підхід до переробки ялинок, публікація викликала обурення у Федеральному управлінні з контролю за продуктами харчування (FASNK) Бельгії. У відповідь на таку рекомендацію організація оприлюднила попередження про можливі ризики для здоров’я. Виявилося, що більшість ялинок обробляються пестицидами для захисту від шкідників, і тому вживати їх у їжу може бути небезпечно.

Зрештою, адміністрація Гента була змушена видалити свої пости із соціальних мереж та змінити заголовок статті на сайті з «З’їж свою ялинку» на більш обережний «Скандинави їдять свої ялинки». Відтак, питання переробки новорічних ялинок та їх подальшого використання залишилося на розсуд місцевих громадян, хоча й застереження від фахівців залишаються на порядку денному.

Теги за темою
Різдво Бельгія
Джерело матеріала
loader