Причиною пожежі в готелі на гірськолижному курорті Туреччини, який забрав життя 78 людей, стало загоряння олії на кухні. Як повідомила 27 січня газета Sabah, у ніч трагедії співробітники кухні на четвертому поверсі почали готувати сніданок.
- Згідно з отриманими слідчими даними, вогонь розпочався о 03.21, перед цим співробітники кухні на четвертому поверсі готелю увімкнули гриль, щоб приготувати сніданок. Гриль залишався увімкненим довгий час, тому коли на нього потрапила гаряча олія, розгорівся вогонь, — пише видання.
Кухар Файсал Явер та кілька співробітників спробували загасити вогонь водою, а не вогнегасником, і в результаті вогонь розгорівся ще сильніше. Вогонь через витяжку, яку давно ніхто не чистив, потрапив у димар і звідти швидко досяг даху готелю.
Один із кухарів готелю Мустафа Сербест, якого суд не став арештовувати, повідомив у неділю агентству Anadolu, що співробітники кухні намагалися близько 40 хвилин самостійно загасити вогонь, вогнегасників вони не бачили. За його словами, співробітники кухні врятували кілька людей, які стрибали з вікон, підклавши для них матраци.
Вночі 21 січня у 12-поверховому готелі Grand Kartal на гірськолижному курорті Карталкаю у провінції Болу загинули 78 людей. На момент трагедії в готелі перебувало 238 гостей. Через сезон зимових канікул готель був заповнений на 80–90%.
У справі про трагедію заарештували 19 осіб, у тому числі власника готелю Халіта Ергюля, кухаря та кількох співробітників кухні, заступника мера муніципалітету Болу.
Жителі готелю розповіли, що пожежна сигналізація не спрацювала. Експерт із надзвичайних ситуацій та охорони праці Хаджі Латіф Ішчан пізніше повідомив, що проходи до пожежних сходів у готелі були перекриті, система пожежогасіння була відсутня.
- 22 січня подруга загиблої на Драгобраті дівчини заявила про неналежні дії співробітників курорту.
- 8 січня на гірськолижному курорті Львівщини загинув 12-річний хлопчик.