![Українці їли морозиво ще за часів Русі: історик розповів, яким воно було](https://thumbor.my.ua/YRKlqH6Zzi_3nrNsFFSSIS09azY=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F45%2Fdf8643e15245f00d229b831334aab818.png)
Українці їли морозиво ще за часів Русі: історик розповів, яким воно було
Цей улюблений десерт, яким колись ласував сам Олександр Македонський, має особливу історію на українських землях
Морозиво – улюблений десерт багатьох поколінь, має багату історію, яка сягає давніх часів. Історики стверджують, що перші згадки про морозиво датуються ще до нашої ери, а особливої популярності в Європі воно набуло у XIII столітті.
За словами історика Олександра Алфьорова, європейці знали про морозиво вже давно. Олександр Македонський, наприклад, був великим шанувальником цього десерту. У XIII столітті мандрівник Марко Поло привіз до Європи кілька основних рецептів морозива з Китаю. Саме в Китаї вперше винайшли солодкий лід, рецепт якого тримали в таємниці. Згодом цей десерт перейняли араби, індійці та іранці.У XVII-XVIII століттях виробництво морозива набуло великих обертів у Франції, і воно стало дуже популярним у Європі. У 1851 році в Балтиморі молочар Джекоб Фуссель заснував перше у світі промислове виробництво морозива. Також саме в США вперше почали готувати морозиво на паличці та у вафельному стаканчику.
Морозиво в Україні
На теренах України морозиво з'явилося ще за часів Київської Русі. Місцеві жителі ласували сумішшю подрібненого замороженого молока та вершків. Також був популярний заморожений сир, сметана з додаванням цукру, родзинок та кураги.
В Україні існував свій унікальний рецепт морозива. На Масницю господині готували фігурки з сиру, сметани, молока, меду та родзинок, які виставляли на ніч на вулицю, а вранці діти ласували цим ексклюзивним українським морозивом.
У Києві в XIX столітті почали виготовляти морозиво у великих масштабах. У цей час у місті функціонувала елітна кондитерська швейцарця Бернарда Семадені, де подавали морозиво з малиною, вишнями, абрикосами, полуницями, персиками, ананасами та горіхами, а також кавою.
У 1936 році в Радянському Союзі, до складу якого входила Україна, відкрили великий завод з виробництва морозива, перейнявши американську технологію та закупивши необхідне обладнання у США. Невдовзі фабрики морозива з'явилися в Одесі, Харкові, Києві, Полтаві, Севастополі та Ялті. Сьогодні Україна успішно виробляє морозиво для внутрішнього та зовнішнього ринків.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)