24 лютого християни східного обряди відзначать Масницю. Саме в цей день розпочинається Масний тиждень. Святкування Масниці триває сім днів. Його завершує Прощена неділя, яка передує Великому посту.
Традиції свята
В Україні це свято в народі називають Колодій або Сиропуст. На святковому тижні заведено пекти млинці, влаштовувати гуляння та ходити один до одного в гості.
Традиції святкування Масниці сягають корінням у часи язичництва, тоді свято було присвячене богу сонця Ярилу і було пов'язане із зустріччю весни.
Після поширення християнства, Масляна залишилася в календарі свят, але наповнилася новими сенсами. Але у традиціях святкування залишилося багато язичницьких обрядів, серед яких спалення опудала зими в останній день свята.
Господині традиційно готують млинці з різними начинками, але важливо, щоб вони були без м'яса. У Масляний тиждень вже не можна вживати м'ясо, оскільки одразу після нього розпочинається Великий піст.
Під час святкувань люди намагалися наїстися олії, молока, яєць та риби, а головне – млинців. Це допомагало витримати довгий піст.
Останній день святкового тижня – Прощена неділя (2 березня). В цей день заведено просити прощення у всіх, щоб увійти у Великий піст без образ.
Що не можна робити на Масляну
У давні часи у свято діяли певні заборони. Так, в цей день не можна відмовлятися від млинців. Вважалося, що так можна відвернути удачу.
В цей день заборонялося лаятися, лихословити, бажати зла іншим.
Не можна їсти м'ясо, але дозволяє яйця і молочні продукти.
У свято не можна різати млинці ножем – це вважалося поганою прикметою.