Заговини на Великий піст: традиції та заборони
Заговини на Великий піст: традиції та заборони

Заговини на Великий піст: традиції та заборони

Заговини на Великий піст: традиції та заборони

Це день перед початком посту і останній день Масничного тижня.

3 березня у християн східного обряду починається Великий піст, який є підготовкою до Свята Воскресіння Христового. 2 березня вони відзначають Заговини – останній день, коли можна вживати їжу тваринного походження. Також в цей день відзначають Прощену неділю (останній день Масничного тижня).

Традиції святкування

В цей день традиційно влаштовували гуляння, ходили в гості та спалювали опудало зими. Заговини перед Великим постом – це останній день, коли можна їсти яйця та молочні продукти.

У свято також прийнято відвідувати церкву, де відбувається богослужіння. Під час служби читають частину Нагірної проповіді, де йдеться про прощення ближніх.

У цей день потрібно звільнитися від образ, пробачити всіх кривдників і самому вибачитися. Це дозволить увійти у Великий піст з легким серцем. Якщо людина не може пробачити, їй треба сходити до храму на сповідь. Слід також помолитися за кривдника та поставити свічку за здоров'я.

Заборони свята

З давніх часів в цей день діяли певні заборони, яких варто дотримуватися.

У цей день не можна пити алкогольні напої та їсти м'ясні страви, оскільки наступного дня починається Великий піст. Не можна лаятися, конфліктувати, лихословити та сваритися.

Не можна вишивати, шити, в'язати та займатися рукоділлям. Забороняється також займатися тяжкою фізичною працею та роботою по дому.

Після трапези не можна прибирати зі столу. Краще накрити те, що залишилося, білою скатертиною. Вважається, що це може принести у дім добробут.

Джерело матеріала
loader