Красліце та помлазка: як святкують Великдень 2025 у Чехії
Красліце та помлазка: як святкують Великдень 2025 у Чехії

Красліце та помлазка: як святкують Великдень 2025 у Чехії

Чеські великодні звичаї поєднують християнські релігійні традиції з давніми язичницькими обрядами. 

Факти ICTV дізнавалися, коли Паска у 2025 році в Чехії та як її святкують. 

Коли Пасха в 2025 році в Чехії 

У 2025 році Великдень у Чехії відзначатимуть 20 квітня. Святкові дні починаються з Великої п’ятниці, яка припадає на 18 квітня та завершуються Великоднім понеділком (21 квітня). 

Зараз дивляться

Як святкують Великдень у Чехії: традиції 

Один із найвідоміших обрядів — помлазка. У понеділок вранці хлопці та чоловіки символічно шмагають дівчат вербовими прутами, прикрашеними кольоровими стрічками. Це вважається побажанням здоров’я, краси та життєвої сили. 

У відповідь жінки дарують чоловікам розписані яйця, які в Чехії називають красліце. Вони часто оздоблюються вручну і символізують весну та нове життя. 

Невід’ємною частиною великодніх свят є ярмарки, які проводять у центрі багатьох міст, особливо в Празі. Там можна знайти народні ремесла, скуштувати традиційні чеські страви та подивитися фольклорні виступи. 

Великдень у Чехії: які страви готують до свята 

На святковому столі чехів можна побачити різноманітні страви, які символізують кінець посту, весну та нове життя. Ось основні з них: 

  • Баранець (Beránek) – це солодкий бісквітний кекс, спечений у формі ягняти. Баранець є одним із головних символів Великодня, що уособлює Ісуса Христа як Агнця Божого. Його часто посипають цукровою пудрою або прикрашають глазур’ю та родзинками. 
  •  Мазанець (Mazanec) – традиційний солодкий хліб, схожий на паску. Мазанець має круглу форму і присмачений мигдалем та родзинками. Його назва походить від слова “мазати”, оскільки його часто змащують яйцем перед випіканням для золотистої скоринки. 
  • Їдаші (Jidáše ) – це незвичайне печиво, яке має форму скрученої мотузки або вузла, яке зазвичай змащують медом. 
  • Яйця є універсальним символом Великодня і в Чехії їх готують різними способами. 
  • Надівка (Nádivka) – це ситна запіканка, схожа на начинку для фарширування. Існує багато варіантів начинки, але часто вона містить копчене м’ясо (вуджене), білий хліб або булочки, яйця, зелень (кропиву або петрушку) та спеції. Надівку можуть запікати окремо або фарширувати нею курча чи кролика. 

Теги за темою
Свята Чехія
Джерело матеріала
loader