/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F03f65f9d3b3fe1e28f80712e0dc6422f.jpg)
Пасха у Польщі: які традиційні страви мають бути на кожному столі країни
Особливе місце має паска та крашанки, однак кожна країна може похвалитися власними кулінарними традиціями. У Польщі теж є унікальні страви, які повинні бути на кожному великодньому столі. Про них розповідає 24 Канал.
Традиційні великодні страви у Польщі
Традиційний великодній стіл у Польщі є схожим на український. На ньому обов'язково повинні бути масні та солодкі страви – великодня бабка (аналог української паски), журек (кислий суп з білою ковбасою та яйцем), шинка, ковбаса, крашанки, овочевий салат, а також м'ясні теплі страви та яйця з хріном.
Водночас у багатьох родинах є свої традиційні страви на святковий стіл, але є ті страви, що мають бути на Великдень мало не всюди у Польщі. Зокрема, мовиться про:
-
журек – традиційний суп на заквасці з хроном, який має унікальний кислуватий смак і аромат;
-
запечена біла ковбаса – страва зі свинини, яку готують по-різному – відварюють, запікають з цибулею та часником або ж поєднують з яблуками, загортаючи в листкове тісто. Найкраще подавати її теплою із хріном;
-
фаршировані яйця – смачна альтернатива класичним круто звареним яйцям, які подаються з майонезом та цибулею. Готують з грибами та цибулею, копченим лососем і вершковим сиром, шинкою та цибулею-пореєм або тунцем. Подають з хріном;
-
домашній великодній паштет – готують з різними видами м'яса та овочів;
-
смажена свиняча корейка зі сливами та вершковим соусом;
-
домашній великодній окіст;
- дріжджова бабка – може бути лимонною, пісочною, мармуровою, кокосовою, апельсиновою, з маком або горіхами. Кожну з них посипають цукровою пудрою або покривають білою чи шоколадною глазур'ю;
Польська бабка – аналог української паски / Фото Unsplash
-
мазурек – готується на пісочному тісті, перешаровується каймаковою масою і прикрашається горіхами, фруктами та глазур'ю;
-
овочевий салат з яйцем і майонезом – це флагманська страва великоднього сніданку;
- баранчик з макухи, масла або цукру – символізує Ісуса Христа, втілюючи його лагідність і смиренність. Ягня може бути виготовлене з різних матеріалів, включаючи кераміку, тісто, масло або цукрову пасту. Його освячують разом з іншими стравами й ставлять на видному місці на великодньому столі.
Очевидно, польських страв, які готують на Великдень набагато більше, але це ті, що зазвичай є на кожному польському столі.
А про головні великодні дати у Польщі 24 Канал розповідав раніше.

