/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fb13d0a9194b530ed4cb14bdeb0f8dab0.jpg)
Дика вечірка: науковці зафіксували застілля шимпанзе з алкогольними фруктами — фото
У Західній Африці команда британських науковців задокументувала, як дикі шимпанзе влаштовують свої «тропічні вечірки».
Про це пише UPI.
Дослідники з Університету Ексетера встановили камери у національному парку Кантаньєс, що в Гвінеї-Бісау, й стали свідками неймовірного: шимпанзе не просто ласували африканським хлібним фруктом, а ще й ділилися ним.
І ось родзинка: фрукт був добряче ферментованим і містив етанол.
Дослідження команди припускає, що шимпанзе можуть використовувати алкоголь з тією ж метою, що й люди, які вживають його.
«Що стосується людей, то ми знаємо, що вживання алкоголю призводить до вивільнення дофаміну та ендорфінів, що спричиняє відчуття щастя і розслаблення», — зазначила в пресрелізі Анна Боуленд з університетського Центру екології та охорони навколишнього середовища.
«Ми також знаємо, що спільне вживання алкоголю — зокрема під час таких традицій, як застілля — допомагає формувати і зміцнювати соціальні зв’язки.
Отже, тепер ми знаємо, що дикі шимпанзе їдять і діляться спиртними фруктами — питання в тому, чи можуть вони отримувати подібні переваги?».
Дослідники зазначають, що примітно, що шимпанзе ділилися фруктами, а не їли їх поодинці.
«Шимпанзе не діляться їжею постійно, тому така поведінка з ферментованими фруктами може бути важливою», — каже дослідниця Кімберлі Гокінгс.
«Нам потрібно дізнатися більше про те, чи навмисно вони шукають фрукти з етанолом і як вони його засвоюють, але така поведінка може бути ранньою еволюційною стадією «бенкетування».
Якщо це так, то це свідчить про те, що людська традиція бенкетувати може мати витоки глибоко в нашій еволюційній історії».

