Нещодавно в Словаччині та Угорщині були зафіксовані випадки небезпечної хвороби – ящуру. Щоб не допустити проникнення цього захворювання на територію України, слід дотримуватися певних правил. Фахівці Держпродспоживслужби розповіли, що потрібно робити.
У Держпродспоживслужбі пояснили, що ящур – це вірусна хвороба, спільна для людей і тварин, що призводить до вибраковування всього поголів’я.
«Україна наразі є вільною від ящуру, проте в сусідніх країнах він фіксується», – йдеться у повідомленні.
Фахівці зазначили, що ящур є хворобою, яка передається не тільки контактним шляхом, але й, зокрема, на транспорті, взутті та одязі.
Тому громадяни, які повертаються в Україну з країн, де були зафіксовані випадки ящуру (Угорщина і Словаччина), мають вжити таких заходів:
- дезінфікувати взуття;
- не везти з собою м’ясні та молочні продукти;
- не контактувати зі свійськими тваринами не менше, ніж три доби після повернення.
Раніше у Центрі громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як розпізнати симптоми сказу та захиститися від нього.