Неандертальці будували жирові фабрики: що це
Неандертальці будували жирові фабрики: що це

Неандертальці будували жирові фабрики: що це

Стереотип про обмеженість мислення неандертальців зазнає дедалі більше критики. Чергові археологічні відкриття доводять протилежне.У Німеччині дослідники виявили місце, де 125 тис. років тому наші предки масово переробляли туші тварин. Вчені опублікували результати дослідження у журналі Science Advances. Його процитував CNN.Неандертальці варили кістки, щоб добути з них жир. Знахідку назвали "фабрикою жиру". Це ще один доказ того, що неандертальці були здатні до стратегічного мислення, групової роботи та складної організації процесів.На місці розкопок, яке розташоване південніше міста Галле, знайшли понад 125 тис. уламків кісток. Також там виявили 16 тис. крем'яних знарядь праці. Сліди вогню підтвердили, що ділянку використовували для приготування їжі.Археологи дійшли висновку, що неандертальці навмисне транспортували туші вбитих тварин у це місце. Вони цілеспрямовано обирали частини з великим вмістом жиру. Потім витоплювали поживну речовину, використовуючи природні або створені вручну посудини.Процес був непростий. Необхідно було планувати полювання, забезпечити збереження туш, зібрати паливо, мати відповідний інструмент. Очевидно, що все це потребувало високого рівня координації.Віл Роебрукс із Лейденського університету назвав знахідку черговим підтвердженням того, що неандертальці зовсім не були "дурними".Жир був важливою частиною раціону мисливців-збирачів. Нежирне м'ясо не забезпечувало достатньо калорій. Якщо їсти лише його, організм починав хворіти. Таке явище відоме як білкове отруєння. Воно виникає через нестачу жирів і нездатність печінки обробляти надлишок білка. У деяких випадках стан може бути смертельним.Щоб цього уникнути, мисливці обмежували кількість спожитого м'яса. Їм доводилося шукати інші джерела енергії. Найдоступнішим і надійним був саме кістковий жир.На місці розкопок знайшли рештки 173 великих тварин. Серед них були дикі коні, олені та види, схожі на корів, що нині вимерли. Найчастіше неандертальці обирали довгі кістки з найбільшим вмістом кісткового мозку.Археологи не можуть точно сказати, як саме наші предки готували жир. Можливо, використовували посудини з берестів, шкіри або внутрішніх органів тварин. У них наливали воду та підігрівали над багаттям.Поруч із місцем варіння вчені знайшли обвуглені залишки фундука, жолудів та терену. Ймовірно, ці рослини додавали до бульйону для смаку.Співавтор дослідження Джефф Сміт зазначив, що неандертальці не просто виживали. Вони були досвідченими організаторами, які вміли планувати і раціонально використовували кожен ресурс у довкіллі.

Джерело матеріала
loader
loader