/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2F977d38a9017314669f0b43d4ed54efb3.jpg)
Свинячий ошийок — за 350 гривень: наскільки подорожчає м'ясо в Україні до кінця літа
Влітку ціни на м'ясо в Україні збільшуватимуться через стабільний попит і сезон відпусток. Якщо не буде "форс-мажорів", продукти дорожчатимуть поступово.
В Україні вартість м'яса в червні злетіла на 20-30%. Опитані агентством "УНІАН" експерти впевнені, що подорожчання продовжиться.
За оцінками аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максима Гопки, влітку 2025 року ціни на м'ясо в Україні збільшуватимуться поступово.
Зокрема, вартість кілограма свинячого ошийка найближчими місяцями буде в межах 320-350 гривень. У червні ціна була понад 330 гривень. Причина високої вартості м'яса полягає в дефіциті живої ваги, стабільному попиті та сезонному збільшенні обсягу закупівель під час відпусток.
Яловичина в червні коштувала в середньому 336 гривень за кілограм, на 22% більше, ніж торік. Експерти впевнені, що в майбутньому продукт подорожчає ще на 5-7%.
"Особливо в серпні, через обмежену пропозицію та витрати на утримання худоби" — додали в УКАБ.
Курячі стегна, філе або тушки можуть теж подорожчати через збільшення витрат на корми. Пресслужба мережі супермаркетів "ЕКО-маркет" водночас заявляє про стабільні ціни на м'ясо в Україні до кінця осені.
Зараз ринок увійшов у фазу відносної стабільності, і якщо не буде "форс-мажорів", наприклад, зльоту валютного курсу, неврожаю зернових, енергокризи або змін у податковому середовищі, то ціни не підвищаться.
Нагадаємо, у квітні поточного року в Україні сильно піднялися ціни на свинину та основні овочі з борщового набору. Так званий індекс борщу сягнув 222 гривні за стандартну порцію.
Держстат підрахував, що продукти в Україні подорожчали на 200% за рік. Продовольча інфляція досягла 23,2%.
