Пасіка на Кіровоградщині патентує мед у каву
Пасіка на Кіровоградщині патентує мед у каву

Пасіка на Кіровоградщині патентує мед у каву

Пасіка на Кіровоградщині патентує мед у каву

Цьогорічний медовий сезон став справжнім випробуванням для українських бджолярів. Проте родина пасічників з Кропивницького розвиває бізнес.

Про це пише «Точка доступу».

«Цього року, як і по всій Україні, у нас невеличкі медоноси. Нині дофасовуємо лісову липу з чорним кленом. Її невелика кількість, але якість і аромат — надзвичайні», — розповіла співвласниця крафтової торговельної марки «Козацький медок і смаколики» Інна Ромащенко-Андрієнко.

Такого важкого сезону для бджолярів вона не пам’ятає. Її чоловік Валерій займається пасікою вже 40 років. Цьогорічні збитки сімейного бізнесу — понад 0,5 млн грн, оскільки не вдалось зібрати акацієвого меду, а він найдорожчий. Водночас піднялися ціни на вощину та вулики.

Аби втриматися на плаву, підприємці змагаються за гранти та займаються переробкою. Так, Інна власноруч майструє свічки. А нині подружжя патентує мед у каву. В Україні, кажуть, такого немає.

Також підприємство виготовляє фрукти, сушені медом, для яких замовляли на Черкащині спеціальне обладнання, інші медові десерти.

«Медові смаколики, десерти, свічки… Все, все переробляємо, щоб була додана вартість. Тільки сортові меди — це невигідно. Ми змушені були підняти ціну на акацію на 100 грн, оскільки це залишки, щоб трошки вирівняти ситуацію. Різнотрав’я ми підняли лише на 30 грн», — розповіла підприємиця.

У планах бджолярів — ще одна пасіка та найвища система сертифікації в Україні. Це дасть можливість реалізовувати мед і смаколики в національній мережі.

Джерело матеріала
loader
loader