Свіжі овочі сповнені небезпечних частинок: вони насичуються ними прямо з ґрунту
Свіжі овочі сповнені небезпечних частинок: вони насичуються ними прямо з ґрунту

Свіжі овочі сповнені небезпечних частинок: вони насичуються ними прямо з ґрунту

Нове дослідження показало, що найдрібніші фрагменти нанопластику, присутні в ґрунті, легко можуть просочуватися в овочі. Вчені вважають, що вони потрапляють в їстівні частини овочів, які потім споживають люди.

Відтоді як понад 150 років тому люди вперше винайшли пластик, він встиг стати справжньою проблемою для людства і планети загалом Крихітні частинки пластику раніше вже були виявлені у воді, ґрунті, повітрі, наших власних тілах і навіть диханні дельфінів. Тепер учені виявили, що крихітні фрагменти також здатні просочуватися з ґрунту в їстівні частини овочів, пише Science Alert.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Результати дослідження були опубліковані в журналі Environmental Research і засновані на результатах експерименту команди з Плімутського університету у Великій Британії. Під час експерименту вчені помістили редис у гідропонну систему, що містить наночастинки полістиролу, а потім спостерігали.

Через п'ять днів майже 5% нанопластику потрапило в коріння редиски. Чверть із них опинилася в їстівному м'ясистому корінні, а десята частина піднялася до листових пагонів, попри анатомічні особливості рослин, які зазвичай фільтрують шкідливі речовини з ґрунту.

За словами співавтора дослідження, фізіолога Натаніеля Кларка, у корінні рослин є шар, відомий як смужка Каспарі — він має діяти як свого роду фільтр проти частинок, багато з яких можуть виявитися шкідливими. Зазначимо, що це перше дослідження, яке продемонструвало, що частинки нанопластику здатні долати цей бар'єр, накопичуючись у рослинах і потрапляючи в усіх, хто їх споживає.

Результати дослідження показують, що навіть свіжі, корисні харчі можуть містити мільйони фрагментів пластику лише на один укус — багато з них розміром не більше мільйонної частки сантиметра.

Автори дослідження також зазначають, що їхня робота має деякі обмеження, оскільки в експерименті не використовували обладнання, що відповідає реальним умовам. Концентрація пластику в рідкому розчині вища, ніж передбачалося для ґрунту, і було протестовано тільки один вид пластику та один вид овочів.

І все ж результати досить однозначні: найдрібніші наночастинки пластику, мабуть, здатні проникати крізь захисні бар'єри рослин і звідти потрапляти в їжу, яку ми їмо. З огляду на швидке поширення пластикового забруднення, це може відбуватися в глобальному масштабі в максимально можливих масштабах.

Автори дослідження також зазначають, що немає причин вважати, що просочування нанопластику в плоди характерне лише для одного овоча, оскільки цілком імовірно, що нанопластик проникає в різні види продуктів, які вирощують по всьому світу.

Попередні дослідження також показали, що нанопластик і мікропластик здатний глибоко проникати в організм людей. Проте все ще залишається незрозумілим, якої саме шкоди мікропластик може завдати організму людини. Утім, дослідження показують, що частинки пластику, ймовірно, можуть спричинити всілякі біологічні порушення.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в лісах ідуть пластикові дощі: яке відкриття зробили вчені.

Раніше Фокус писав про те, що в Китаї вчені вперше виявили в серці людини тисячі частинок мікропластику.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader