/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fa3ca82ef2b6bfecb9baac5ce69747285.jpg)
Виноградар розкрив «козирну карту»: як підготувати виноград до зими без помилок
Ви дізнаєтесь:
Перші холодні дні осені нагадують садівникам, що настав час підготувати виноград до зими.
Главред вирішив розповісти про перевірений метод обрізки кущів винограду, який підходить для будь-яких сортів та допомагає забезпечити рясний урожай наступного року.
Відомий виноградар з Полтавщини Ігор Шпак на своєму YouTube-каналі поділився детальною технікою обрізки. Він рекомендує проводити процедуру в кінці жовтня — на початку листопада, коли листя вже опало або пройшли перші заморозки. Якщо заморозки ще не були, але температура достатньо низька, обрізку можна робити, орієнтуючись на погодні умови.
За словами експерта, головний принцип осінньої обрізки — залишати на кущі чотири рукава, кожен з яких має мати одну-дві плодові лози довжиною близько одного метра з 8–10 бруньками. Інші пагони слід видаляти, щоб забезпечити зручне укриття на зиму та покращити плодоношення наступного року.
Особливість методу Ігоря Шпака в тому, що плодові лози залишають без сучків заміщення, які часто заважають при підготовці кущів до зимівлі. Замість цього він рекомендує формувати довгі лози, які можна підв’язати до шпалери, що сприяє більш якісному плодові.
Для молодих саджанців обрізка має відмінності: пагони зрізають до 3–4 бруньок, щоб сформувати рукава нижче рівня землі і спростити зимове укриття.
Крім того, виноградар розповів про методи перепрививки старих кущів. За потреби залишаються невеликі "рожки" — короткі пагони, на яких наступного року робиться прививка нового сорту, зберігаючи при цьому кореневу систему та рукава.
Цей практичний та простий метод обрізки вже давно зарекомендував себе серед садівників і дозволяє щороку отримувати щедрий урожай без зайвих зусиль.
Детальніше про підготовку винограду до зими дивіться у відео Ігоря Шпака.
Читайте також:
Про персону: Володимир Шпак
Youtube-канал веде Володимир Шпак із міста Карлівка Полтавської області України. На нього підписані 296 тисяч осіб. Опубліковано понад 500 відео.
Канал створений для виноградарів-аматорів.
Основна мета - показати всі стадії вирощування цієї культури, а саме - зимівлю, підв'язку, догляд, обробку тощо.

