/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2Fe15b7da2d4f9e9432733a1c2b94fa92b.jpg)
М'ясо подорожчало на чверть: що з цінами на продукти "борщового набору"
Українцям розповіли, як змінилися ціни на борщовий набір за рік.
Як передає "Хвиля", про це повідомив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі телеканалу "Київ 24".
За його словами, овочі за рік помітно подешевшали.
"Якщо дивитися на дані Держстату, то сьогодні всі овочі у порівнянні з минулим роком дешевші на 15-18%, а борщовий набір впав у ціні ще більше", — зазначив Пендзин.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2F18e59b70ac4bde4ba050ae319fc80753.jpg)
Водночас м’ясо за рік подорожчало приблизно на 25% — це одна з позицій, ціна на яку зросла найбільше.
"Більше за м’ясо, здається, подорожчали лише яйця", — додав експерт.
Причиною цього стало скорочення поголів’я худоби через нестачу робочих рук і складну ситуацію в країні. Багато домогосподарств більше не можуть утримувати худобу у тих самих обсягах, що й раніше — зокрема через постійні атаки РФ.
Пендзин також наголосив, що ціни починають поступово зростати, але темпи цього зростання будуть значно повільнішими, ніж торік.
Він нагадав, що у листопаді 2024 року Україна вперше за тривалий період почала масово імпортувати картоплю — унікальна ситуація, яка свідчила про гострий дефіцит власного врожаю.
Цього року такої ситуації не очікується. Експерти прогнозують, що перша імпортна картопля з’явиться лише навесні — у квітні-травні, коли на український ринок традиційно надходить молодий врожай із Єгипту та Ізраїлю.
Раніше повідомлялося, де вигідніше купувати помідори, огірки, гриби, яблука та груші.

