Розливалось за 10 км від лінії фронту: як та де тепер виготовляють “Артемівське” шампанське з Бахмута
Розливалось за 10 км від лінії фронту: як та де тепер виготовляють “Артемівське” шампанське з Бахмута

Розливалось за 10 км від лінії фронту: як та де тепер виготовляють “Артемівське” шампанське з Бахмута

Завод Artwinery у Бахмуті, який виготовляв "Артемівське" був знищений під час російського вторгнення.

Головне з новини:

У п'ятницю, 24 жовтня, світ відзначав День шампанського - напій, що асоціюється з урочистістю, перемогами та святами. В Україні це свято могло б мати особливе звучання в Бахмуті - місті, де десятиліттями працював найвідоміший завод шампанських вин Artwinery.

Але сьогодні Бахмут - зруйнований, а його винна слава стала символом незламності. Главред зібрав факти про історію винного бренду з посиланням на Суспільне.

Від підземних галерей до національного бренду

Завод виник у 1950-х роках, коли Бахмут ще носив назву Артемівськ. Підземні крейдяні шахти стали ідеальним середовищем для витримки ігристого вина. Після здобуття незалежності України шампанське отримало нову назву -"Артемівське", і стало гордістю українського виноробства.

Виробництво під обстрілами

Навіть під час повномасштабного вторгнення завод не зупинявся. 500 працівників щодня виходили на роботу, коли фронт був за 10 км. Взимку 2023 року Бахмут опинився в епіцентрі боїв. Троє працівників загинули, а залишки заводу були розграбовані російськими найманцями.

Шампанське живе тепер на Одещині

Попри втрату виробничих потужностей, Artwinery продовжує роботу в Одеській області. Частину вина, виготовленого в Бахмуті, встигли евакуювати - воно дозріває і надалі тішить поціновувачів.

Повернення після перемоги

Компанія планує повернутись у Бахмут після його звільнення. Відновлення заводу стане не лише економічним кроком, а й актом пам’яті - за місто, за людей, за українське шампанське, що стало символом стійкості.

Ще цікаві новини:

Джерело матеріала
loader
loader