/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F817559f5d160a120bac10ce2df41af38.png)
Тільки на свята зможемо собі дозволити: в Україні різко подорожчають продукти
Українські споживачі цієї зими можуть зіткнутися зі значним зростанням вартості тепличних овочів. Основна причина - нестабільне енергопостачання та постійне подорожчання енергоносіїв, необхідних для обігріву теплиць, повідомляє аналітична платформа EastFruit.
За словами експерта проєкту Олександра Хорева, у холодний період - з листопада по березень, а іноді й до квітня - більшість тепличних господарств в Україні майже не працюють.
"Нині українські компанії виробляють не більше 10% від загального обсягу тепличних овочів, а подекуди й менше, оскільки опалення теплиць надто дороге", - зазначив фахівець.
Йдеться не лише про електроенергію - усі види палива, які використовуються для обігріву, стабільно дорожчають. На тлі девальвації гривні собівартість виробництва зростає, роблячи українську продукцію менш конкурентною. У зимовий сезон основна частина овочів на полицях українських супермаркетів - імпортна.
"З листопада по березень або навіть квітень ми здебільшого споживаємо овочі з-за кордону, передусім із Туреччини. Саме в цей час у Туреччині триває пік сезону, і країна активно постачає овочі на ринки Європи", - пояснив Хорев.
Експерт додав, що навіть якщо в українських супермаркетах з’являться вітчизняні тепличні овочі, їхня ціна буде значно вищою за імпортну. Різниця у вартості з турецькою продукцією може сягати кількох разів.
Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук також повідомив, що восени можливе незначне підвищення цін на яйця - приблизно на 10%, і то лише у випадку збільшення тарифів на електроенергію. Він наголосив, що наразі ринок залишається стабільним - попит і пропозиція збалансовані, тому суттєвих стрибків цін поки не очікується.
- Також наш портал інформував ціни на хліб у космос: українцям доведеться переписувати сімейний бюджет.

