Що говорять українці, коли несуть вечерю на стіл на Святвечір
Що говорять українці, коли несуть вечерю на стіл на Святвечір

Що говорять українці, коли несуть вечерю на стіл на Святвечір

Детальніше про те, що саме говорять українці, накриваючи стіл на Святвечір – розповідає 24 Каналз посиланням на сайт "Українські традиції".

Що говорять, коли несуть вечерю на стіл на Святвечір?

За давньою традицією, коли на стіл урочисто ставлять вечерю або ж Дідуха – у кутку, господар вітає усіх присутніх словами: "Дай Боже, добрий вечір!". Водночас родина хором відповідає: "Дай Боже здоров'я!".

Ставлячи кутю у центр столу, зазвичай кажуть: "Кутю на покуття, а узвар – на базар". Саме ці слова показують пріоритетність головних різдвяних символів на Святвечір. А коли ж родина нарешті сідає за стіл, то лунає найголовніше віншування: "Христос рождається! – Славімо Його!".

Що цікаво, є цікавий обряд, коли діти несуть вечерю своїм хрещеним батькам, бабусям чи дідусям. Так, переступаючи поріг чужої хати з вузликом страв, дитина має виголосити традиційне вітання: "Добрий вечір, Святий вечір! Батько з мамою вечерю вам передали!".

Існує і більш офіційний варіант, який досі побутує в багатьох селах: "Просили тато, просили мама і я вас прошу, прийміть мою вечерю". У відповідь господарі обов'язково дякують, куштують принесене та обдаровують дитину солодощами або грошима, примовляючи: "Дякуємо за вечерю, нехай Господь дарує здоров'я твоїм батькам і тобі".

Кутя на СвятвечірКутя на Святвечір / Фото Pinterest

Які страви мають стояти на столі на Святвечір?

  • Традиційно святковий стіл на Святвечір прикрашають 12 пісних страв, кожна з яких є символом дванадцяти апостолів Ісуса Христа, зазначає BBC News Україна.
  • Центральне місце посідає кутя – ритуальна пшенична каша, щедро приправлена медом, маком та горіхами.
  • Незмінним супутником вечері є узвар із сухофруктів, що уособлює достаток та духовне очищення.
  • Обов'язковими стравами також є пісний борщ, тушкована капуста та вареники з різноманітними начинками.
  • Крім цього, святковий стіл доповнюють голубці, мариновані або смажені гриби, духмяний калач та запечена риба.
  • Символами родючості та продовження роду виступають страви з гороху чи квасолі, а солодким завершенням вечора стають пишні пампушки.
Теги за темою
Стиль життя Різдво Традиції
Джерело матеріала
loader
loader