У кожному третьому дитячому таборі в Україні виявили порушення санітарних норм
У кожному третьому дитячому таборі в Україні виявили порушення санітарних норм

У кожному третьому дитячому таборі в Україні виявили порушення санітарних норм

15:34, 16 липня 2019.

Новини туризму.

Кількість дітей, що відпочивають та оздоровлюються в дитячих таборах, щороку знижується через високу вартість путівок та низький рівень послуг, що надаються.

У третині дитячих таборів України виявили порушення санітарних норм / фото УНІАН.

Спеціалісти Держпродспоживслужби під час перевірок встановили факти порушення вимог санітарного законодавства у кожному третьому закладі оздоровлення та відпочинку дітей.

Як інформує Держпродспоживслужба, про це під час колегії за підсумками роботи за перше півріччя повідомила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Алла Григоренко.

За її словами, з початку оздоровчої кампанії спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні 9,9 тисячі перевірок.

«Порушення вимог санітарного законодавства встановлено на майже 3 тисячах перевірених об’єктів – на кожному третьому обстеженому», - зазначила Григоренко.

Найвищий відсоток порушень виявлено у Херсонській області (78%), Черкаській (50%), Житомирській (42%), Хмельницькій (48%), Харківській (47%), Вінницькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській областях – по 38%.

В основному фіксувалися порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, порушення поточності виробничих процесів, порушення технології приготування готових страв, використання заборонених у закладах оздоровлення харчових продуктів, порушення організації питного режиму, недотримання двотижневого меню, порушення правил зберігання харчових продуктів та добових проб, відсутності документів на продукцію, браком посуду, мийних та дезінфекційних засобів та ін.

Крім того, під час перевірок фіксувалося, що матеріально-технічна база стаціонарних оздоровчих закладів не відповідає вимогам.

Зокрема, не відповідали вимогам санітарного законодавства 29% харчоблоків, мали недостатню площу та набір приміщень 7% закладів, на 7 харчоблоках була відсутня проточна холодна вода, на 10 харчоблоках відсутня гаряча проточна вода, не вистачало холодильного обладнання на 48 харчоблоках та ін.

Також спостерігається недостатнє укомплектування закладів медичним персоналом – таке порушення виявлено у 201 закладі.

Загалом з початку оздоровчої компанії було відкрито понад 8,8 тисячі закладів оздоровлення та відпочинку, у тому числі 380 закладів оздоровлення.

Не відкрилося через заборону Держпродспоживслужби 22 заклади, без погодження Держпродспоживслужби було відкрито 9 закладів.

«З початку кампанії послуги в закладах оздоровлення та відпочинку отримали майже 664 тисяч дітей, з яких понад 62 тисячі – у закладах оздоровлення, понад 601 тисяча - у закладах відпочинку», - повідомила Григоренко.

Вона звернула увагу на той факт, що рік за роком зменшується кількість стаціонарних таборів, які пов’язані з фінансовою неспроможністю місцевих органів влади на їх утримання.

«Спостерігається тенденція до скорочення терміну роботи оздоровчих закладів та тривалості змін.

Також фіксується і зниження наповнюваності таборів, хоча проектні потужності дозволяють оздоровлювати дітей у більшій кількості, що ймовірно пов’язано з високою вартістю путівок та низьким рівнем наданих послуг», - зазначили в Держпродспоживслужбі.

Як повідомляв УНІАН, у липні в оздоровчому таборі «Медик-2» в смт Сергіївка Білгород-Дністровського району Одеської області отруїлися 57 дітей та 3 дорослих.

Перевірка виявила дизентерію Флекснера в пробах їжі і змивах з кухонного обладнання та столових приборів, а також синьогнійну паличку на спецодязі кухарів.

За даними Держпродспоживслужби, у першому півріччі поточного року в Україні було зафіксовано 76 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 813 осіб, в тому числі 517 дітей.

Найбільше спалахів виникало в організованих дитячих колективах (37 випадків), з закладами громадського харчування та торгівлі пов’язано 25 спалахів, з закладами охорони здоров’я – 1, серед населення у побуті зареєстровано 13 спалахів.

#діти#табір.

Источник материала
Поделиться сюжетом