700 подій та понад 1000 письменників і видавців з 34 країн: у Львові стартував "Форум видавців"
700 подій та понад 1000 письменників і видавців з 34 країн: у Львові стартував "Форум видавців"

700 подій та понад 1000 письменників і видавців з 34 країн: у Львові стартував "Форум видавців"

18 вересня, 2019, 16:53.

.

З 18 до 22 вересня Львів збере письменників, видавців, перекладачів, журналістів та діячів культури з 34 країн світу на один з найбільших книжкових фестивалів України.

Про це повідомляє Еспресо.

У Львові пройшло урочисте відкриття 26-го "Форуму видавців".

Протягом 5 днів на понад 30 локаціях міста проходитиме одна з наймасштабніших культурних подій країни.

Фокусною темою цьогорічного фестивалю обрали "Відшукування причетного".

Це назва одного з віршів українського поета Грицька Чубая.

"Ми постійно шукаємо причетних до глобальних зрушень так, наче це знання дасть нам якусь владу над цими процесами.

І шукаємо їх найчастіше десь ззовні, недооцінюючи власний вплив на все, що відбувається довкола, - пояснює вибір автор концепції фокусної теми Вадим Карп’як.

- Пошук спільної мови з іншими і розуміння, з ким цієї спільної мови навіть не треба шукати; турбота про довкілля, свіжий погляд на закостенілі тези; зв’язок між поколінням; зрештою, перемога у війні – усе це залежить насамперед від кожної конкретної людини.

Бо нема таких речей і явищ, до яких би ми не були прямо чи опосередковано причетні у цьому житті, навіть якщо ця причетність на перший погляд і не очевидна".

Загалом у цьогорічній програмі "Форуму видавців" заплановано 700 подій, у яких візьмуть участь понад 1000 українських та іноземних учасників.

Країнами-учасницями "Форуму" стали Австрія, Азербайджан, Білорусь, Болгарія, Боснія і Герцоговина, Велика Британія, Греція, Грузія, Ізраїль, Іран, Індія, Італія, Іспанія, Канада, Литва, Ліван, Македонія, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Палестина (Ґаза), Сербія, Словаччина, Словенія, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, Шотландія.

Так, зокрема спецпроект "Стиль життя" під кураторством Гаськи Шиян фокусуватиметься на життєвій складовій письменництва.

Відвідувачі дізнаються більше про характери та цінності авторів, голівари і конфлікти у літературному середовищі, політичний та ідеологічний контекст творчості, особисті стосунки, соцмережі та балансування між "справжньою роботою" і письменництвом.

У межах тематичного кластеру "Війна" говоритимуть про те, як війна впливає на культуру, літературу і мистецтво й навпаки.

Кластер "Історія" зосередить увагу на видавничому та науково освітньому напрямах публічної історії.

Окремими майданчиками стануть "Історична література" під кураторством письменника Остапа Українця, "Креативні індустрії та урбаністика" під кураторством Олександри Сладкової, "Українська Візуальна Книга" під кураторством Павла Гудімова та Діани Клочко, "Мови та переклад" під кураторством Ганни Гнєдкової та "Здоров’я" під кураторством Олесі Винник.

Серед зарубіжних гостей - Арундаті Рой - індійська екофеміністська письменниця, що пише англійською, активістка з питань соціальної справедливості й економічної нерівності, противниця неоліберальної глобалізації.

Ельчін Сафарлі - сучасний азербайджанський письменник та журналіст.

Мар’ям Петросян – вірменська письменниця у жанрі магічного реалізму та фентезі.

На "Форум" завітає володарка літературної премії Європейського Союзу, письменниця з Македонії Лідія Дімковська.

Гостем 26-го "Форуму видавців" також стане автор 25 книжок, професор Джефрі Сакс.

Послухати вірші різними мовами, зокрема окситанською - мовою середньовічних трубадурів - можна буде, познайомившись з Аурелією Лассак.

Із США приїдуть фіналістка Пулітцерівської премії (2018) Еліф Батуман, поетка Олена Дженнінґс, співзасновник Нью-йоркської групи аванґардних українських діаспорних письменників Юрій Тарнавський, а також донька одного з найвпливовіших дипломатів та істориків США ХХ століття Грейс Кеннан.

Із реаліями польської літератури та новинками їхнього видавничого ринку відвідувачі "Форуму видавців" знайомитимуться на зустрічах з письменником Янушем-Леоном Вишневським, фантастами Лукашем Орбітовським та Рафалом Косіком, критиком Конрадом Янчурою, поеткою Юлією Фєдорчук, військовим істориком Радославом Сікорою, репортажистами Войцехом Яґєльським та Іоанною Сєдлецькою, а також Даріушем Яворським та Катаржиною Гуменюк з Польського інституту книги.

Фото Олени Чернінької.

Источник материала
Поделиться сюжетом