26 травня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети і іменинники, що сьогодні не можна робити
26 травня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети і іменинники, що сьогодні не можна робити

26 травня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети і іменинники, що сьогодні не можна робити

26 травня – 146-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 219 днів. В XX і XXI століттях цей день відповідає 13 травня Юліанського календаря.
Ілюстрація REUTERS

Яке свято 26 травня 2020

У Польщі святкують День матері, у США - День паперових літачків, День чорничного чізкейку, у Грузії - День незалежності, у Таджикистані - День адвоката, в Австралії - День жалю, у Гайані - День незалежності, в Ірані - День страждання імама Алі, у Данії - День народження Кронпринца Фредеріка.

Пам'ятні дати 26 травня, річниці та події

У 1868 році відбулася остання публічна страта в Англії.

У 1908 році в Персії англійський бізнесмен Вільям Д'арсі почав добувати першу на Близькому Сході нафту.

ФІФА / REUTERS

У 1928 році на засіданні ФІФА було прийнято рішення проводити раз на чотири роки чемпіонати світу з футболу.

В 1938 році в місті Вольфсбург Адольф Гітлер особисто заклав перший камінь під заводську новобудову - «Фольксваген». До кінця Першої світової війни на заводі працювали 9 тисяч осіб, з конвеєра сходило 630 автомобілів. Але головною продукцією тоді були 70 тисяч різних суден, човнів, ковшових екскаваторів. Це було доручено Порше - знаменитому німецькому конструктору, який вже через пару років створив кілька прототипів першого «народного автомобіля». Один з них і був схвалений фюрером. Цей перший Фольксваген вийшов вдалим, і про нього заговорили, з'явилися численні публікації, в 1938 році в статті New York Times Volkswagen за зовнішню схожість охрестили «жуком». Це прізвисько настільки прижилося, що стало візитною карткою автомобіля. Для його масового виробництва 26 травня 1938 року в німецькому місті Вольфсбурзі почалося будівництво найбільшого автозаводу «Фольксваген». Незабаром була створена фірма «Volkswagenwerk GmbH». Але надвигавшаяся війна перешкодила налагодити випуск «Жука». Їх було вироблено 12, один із яких з задоволенням використовував і сам Гітлер. Під час Другої світової війни будівництво «Фольксвагена» було припинено, а завод перепрофільований на виробництво військової продукції. Після закінчення війни підприємство потрапило під контроль англійців, у чиїй зоні окупації знаходився Вольфсбург. Вони й передали заводу замовлення на 20 тисяч автомобілів, і в 1947 році «Жук» був виставлений на показ в Ганновері і привернув до себе велику увагу. Незабаром завод отримав замовлення на автомобіль з багатьох європейських країн. У 1948 році змінилося керівництво концерну, його очолив Нордхофф, а до складу увійшли дипломовані інженери з міжнародним досвідом роботи на автозаводах і вміли нестандартно мислити. З їх приходом автомобіль був вдосконалений, налагоджена мережа автосервісу, постійно велася робота з західними клієнтами, відкрита мережа дочірніх підприємств за кордоном. Все це допомогло створити концерну потужну мережу збуту автомобілів і стати найбільшим німецьким індустріальним концерном з багатомільйонними річними доходами. У 1960 році «Фольксваген» був реорганізований в акціонерне товариство, а його «Жук» буквально заполонив світ. Але спад продажів на автомобільному ринку змусив компанію приділити увагу розробкам, і в 1970-х роках з'явилися принципово нові моделі, що найбільш вдалою з яких стала «Гольф». Саме ця модель ознаменувала собою новий етап конкуренції у виробництві класу компактних автомобілів, які стали називатися «гольф-класом». В даний час німецький автомобільний концерн «Фольксваген» – один з найбільших за обсягами продажів у світі, має свої заводи в 15 країнах і випускає автомобілі під відомими марками. Крім легкових автомобілів, завод також здійснює випуск вантажівок і мікроавтобусів. Штаб-квартира знаходиться у Вольфсбурзі.

В 1943 році уряд Англії дозволив церквам вільно дзвонити в дзвони. Заборона на дзвін був введений з початком війни в 1939 році.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 26 травня вшановує пам'ять двох святих: мучениці Глікерію і праведної Глікерію Новгородської / УНІАН

Православна церква 26 травня вшановує пам'ять двох святих: мучениці Глікерію і праведної Глікерію Новгородської. У народі день називають Комарниця через велику кількість прикмет, пов'язаних з цими комахами. А вони в цей період починають з'являтися.

Що сьогодні не можна робити

У період з цього свята до літнього сонцестояння заборонено вбивати комарів, тому що на місці одного з'явиться ціла дюжина. Якщо ж убити комаха після сонцестояння - комарине плем'я поменшає на дюжину.

Прикмети на 26 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- багато комарів – до хорошої погоди;

- хмари комарів – буде багато вівса і трави, ягід;

- мало комарів – травень без дощів пройде;

- на Ликеру багато мошок – до хорошого урожаю грибів.

26 травня іменини

Іменини у Олександра, Георгія, Юрія, Євфимія, Ірини та Сергія.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Источник материала
Поделиться сюжетом