Зниклими безвісти на Донбасі наразі вважаються 69 військовослужбовців ЗСУ
Зниклими безвісти на Донбасі наразі вважаються 69 військовослужбовців ЗСУ

Зниклими безвісти на Донбасі наразі вважаються 69 військовослужбовців ЗСУ

За даними ЗСУ, на сьогодні 69 військовослужбовців України вважаються зниклими безвісти. Пошукові роботи в зоні проведення бойових дій не припиняються, але на непідконтрольних територіях бойовики не надають дозвіл на пошукові заходи.

Про це в інтерв’ю "Укрінформу" заявила керівниця офісу уповноваженого президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Наталія Зарецька, повідомляє Офіс голови держави.

"Основні складнощі - з пошуками на непідконтрольних територіях. Дії на тимчасово окупованих територіях узгоджуються в політичному форматі через Тристоронню контактну групу. І, на жаль, сьогодні  отримати дозвіл і гарантію безпеки пошуків не вдається через позицію протилежної сторони", – зазначила Зарецька.

Представниця уповноваженого президента України з питань реабілітації учасників бойових дій також висловила сподівання, що до кінця березня 2021 року в Україні повноцінно запрацює Комісія з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а її очільник буде обраний протягом двох тижнів. Наталія Зарецька зазначила, що, реагуючи на звернення членів родин зниклих безвісти військовослужбовців, президент України підписав Указ № 495/2020 "Про заходи щодо захисту прав та інтересів осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, жертв насильницьких зникнень, членів їхніх сімей".

"Якщо все піде за планом, всі формальні процедури відбудуться, в березні комісія почне роботу повноцінно", – наголосила вона.

В Офісі президента повідомляють, що нині загальний облік зниклих безвісти в зоні проведення ООС на тимчасово окупованих територіях (як військових, так і цивільних осіб) здійснює СБУ через створений у її складі Об’єднаний центр з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих у районі проведення ООС, який має зведену інформацію.

Крім того, за словами Наталії Зарецької, законодавство передбачає функціонування Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. "Технічно Єдиний реєстр може бути створений та запущений в роботу за півроку, якщо відповідне фінансування буде передбачене", – зазначила вона.

Нагадаємо, раніше СММ ОБСЄ повідомила, що від початку поточного року на Донбасі спостерігачі ОБСЄ зафіксували понад 100 жертв серед цивільного населення. 

Плейлист 95 відео Війна на Сході України. Актуальне

Найактуальніші новини зі Сходу України та зони проведення ООС дивіться у добірці сюжетів ТСН.

Війна на Сході
  • Facebook 5
  • Twitter 1
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Ірина Загородня
Источник материала
Поделиться сюжетом