На Facebook незаконно розпродають унікальні ліси Амазонії
На Facebook незаконно розпродають унікальні ліси Амазонії

На Facebook незаконно розпродають унікальні ліси Амазонії

Дощові ліси Амазонії займають половину загальної площі всіх тропічних лісів світу / фото ua.depositphotos.com

Через платформу Facebook Marketplace соціальної мережі Facebook незаконно розпродаються ділянки тропічних лісів Амазонії.

Деякі з ділянок сягають розміру тисячі футбольних полів, повідомляє BBC.

Будь-який користувач може знайти оголошення з ділянками, незаконно виставленими на продаж, використовуючи португальські еквіваленти запитів «ліс», «природні джунглі» і «деревина» в пошуку на Facebook Marketplace, а також вибравши один з районів Амазонки як місце розташування. У деяких результатах видачі є навіть зображення з супутника і координати GPS.

Багато продавців відкрито визнають, що не мають права власності на ці землі.

BBC вдалося отримати інформацію від кількох продавців. Один з них, чоловік на ім'я Альвім Соуза Алвес, намагався продати ділянку в заповіднику Уру-Еу-Вау-Вау приблизно за 23 тис. долл. у місцевій валюті. Заповідник — це дім для спільноти з більш ніж 200 представників корінних жителів. За даними бразильського уряду, там проживають ще щонайменше п'ять груп індіанців, які ніколи не контактували із зовнішнім світом.

Однак згодом продавець заявив: «Там немає індіанців. Від моєї землі вони знаходяться за 50 км».

BBC показала це оголошення у Facebook лідеру громади Уру-Еу-Вау-Вау. За його словами, згадана ділянка розташована в районі, який його громада використовувала для полювання, лову риби та збору фруктів.

«Це неповага. Я не знаю цих людей, але думаю, їх мета — вирубати ліс на землі корінних народів... Можна сказати, вирубати наше життя», — сказав він.

Лідер громади закликав Facebook активніше з цим боротися.

Ще одним фактором, що підштовхує до незаконної вирубки лісів, є можлива зміна статусу земель. Стратегія полягає в тому, щоб вирубати ліси, а потім просити владу зняти з території охоронний статус, після чого продавці зможуть офіційно викупити ділянки у влади та легалізувати володіння ними.

Представники соцмережі стверджують, що Facebook «готова співпрацювати з місцевою владою», проте самостійно діяти, щоб припинити торгівлю, не буде. У Facebook заявили, що самостійно визначити, які оголошення про продаж незаконні, це дуже складне завдання, тому його слід залишити на розсуд місцевої судової влади та інших органів.

Довідка УНІАН. Дощові ліси в басейні річки Амазонки, які також називають «легенями планети» — це найбільший тропічний ліс на Землі з найбагатшим біорізноманіттям. Власне ліс займає близько 5,5 млн квадратних кілометрів — половину загальної площі всіх тропічних лісів світу.

Ліси Амазонії охоплюють територію Бразилії, Перу, Колумбії, Венесуели, Еквадору, Болівії, Гайани, Суринаму і Французької Гвіани.

Основною причиною збезлісення Амазонії є розчищення території під поселення і сільське господарство.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Кияни облюбували оранжерею столичного ботсаду: чим дивує місцевий орхідаріум (фоторепортаж)
  • У ботсаду Кембриджського університету зацвів рідкісний кактус (відео)
  • В Австралії з барана-рекордсмена зістригли 35 кілограмів вовни (відео)
  • На острові Борнео заново відкрили унікальну птицю: вона "ховалася" від людей 170 років

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Переклад: Катерина Комолова

Теги по теме
Facebook Бразилия
Источник материала
Поделиться сюжетом