Міжнародний скандал загрожує Україні через масову загибель червонокнижних птахів у заповіднику "Асканія-Нова"
Міжнародний скандал загрожує Україні через масову загибель червонокнижних птахів у заповіднику "Асканія-Нова"

Міжнародний скандал загрожує Україні через масову загибель червонокнижних птахів у заповіднику "Асканія-Нова"

Лише за кілька останніх місяців у заповіднику "Асканія-Нова" на Херсонщині уже три випадки масового мору пернатих. Науковці впевнені - більшість отруїлися зерном із хімікатами, що розсипали на полях місцеві фермери. Якщо правоохоронці не знайдуть винних, може здійнятися міжнародний скандал. Адже серед загиблих - сотні птахів, захищених міжнародними конвенціями. 

Про це 3 березня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Гуси, граки, яструби, загалом 15 видів дикої перелітної птиці. Протягом останнього тижня щодня науковці заповідника виявляли нових загиблих птахів. На сьогодні їх 369. І усі вони — з ознаками отруєння.

"Це не пташиний грип, це не хвороба Ньюкасла, ми очікуємо результати щодо отруєння. Підозра, поки що підозра, щодо отруєння", - зазначає в.о начальника Держпродспоживслужби у Херсонській області Наталя Клим.

Джерелом отруєння могло бути розсипане зерно, яким труять гризунів, або старі отрутохімікати, що просочилися у грунт на території одного з господарств, припускають у Держпродспоживслужбі.

Відео, на якому вмирають червонокнижні сірі лебеді, захищені кількома міжнародними конвенціями, було зняте у заповіднику Асканія-Нова у січні. Їх загинуло тут дві сотні. Як показала експертиза — від отруєння.

За словами директора заповідника Віктора Гавриленка, тварини помирали в муках.

Ще одне відео було зняте вже у лютому. Загинули крижні, граки, галки і червонокнижні качки огарі. Понад 180 мертвих птахів. Вони теж отруїлися. Директор заповідника впевнений, птахи загинули від отрути для гризунів.

Червонокнижні птахи, що живуть чи зимують в заповіднику можуть літати за іжею на відстань до сорока кілометрів. Тож площа пошуку отруєного зерна - величезна. Навколо орендують землі понад півсотні фермерських господарств.

Особисто спіймав на гарячому тракториста, що розсипав на полі отруєне зерно, розповідає директор заповідника.

Відео Новини України: що загрожує заповіднику "Асканія-Нова" через загибель понад 300 птахів різних видів

Міжнародний скандал загрожує Україні через масову загибель червонокнижних птахів у заповіднику "Асканія-Нова" в Херсонській області. Лише за кілька останніх місяців там уже три випадки масового мору пернатих. Науковці впевнені: більшість отруїлися зерном із хімікатами, що розсипали на полях місцеві фермери. Якщо правоохоронці не знайдуть винних, може здійнятися міжнародний скандал. Адже серед загиблих - сотні птахів, захищених міжнародними конвенціями.    

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Проте, не покараний ані працівник, ані директор агрофірми, що орендує землю. В поліції кажуть, треба ще довести, що птахи отруїлися саме цим зерном. Експертизи тривають вже півтора місяці. Відкриті кримінальні провадження за забруднення земель.

Досі не встановили, чим отруїлися птахи і в Держпродспоживслужбі. Запевняють - обійшли всі господарства і взяли зразки хімікатів, з якими працюють аграрії.

А поки тривають експертизи та розслідування, фермери знов вийшли на поля, щоб труїти гризунів. Тобто і небезпека для птахів - залишається.

Автор:
Олена Ваніна
Источник материала
Поделиться сюжетом