19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Єврокомісія почала розгляд проти Британії через невиконання умов Brexit
Єврокомісія почала розгляд проти Британії через невиконання умов Brexit

Єврокомісія почала розгляд проти Британії через невиконання умов Brexit

Угода з ЄС передбачала, що пільговий період триватиме до 1 квітня / Ілюстрація REUTERS

Єврокомісія повідомила Великобританію про початок юридичного процесу проти неї за порушення угоди щодо виходу зі складу Євросоюзу.

Про це йдеться в заяві ЄК, поширеній в Брюсселі.

Йдеться про одностороннє продовження до 1 жовтня дії пільгового періоду доставки продуктів до Північної Ірландії.

Угода з ЄС передбачала, що пільговий період триватиме до 1 квітня, уряд Великобританії змінив терміни через тиск з боку підприємців.

"Єврокомісія направила сьогодні лист з офіційним повідомленням Сполученому Королівству за порушення основних положень Протоколу щодо Ірландії та Північної Ірландії, а також зобов'язань сумлінності відповідно до Угоди про вихід з ЄС", - повідомляється в заяві ЄК.

У комісії зазначили, що надсилання листа означає початок юридичного процесу. Лондону дали місяць для відповіді.

Також заступник глави ЄК Марош Шефчович направив політичного листа заступнику міністра з особливих доручень Великобританії Девіду Фросту.

Шефчович "закликав Королівство виправити та утриматися від застосування на практиці заяв і керівних вказівок, опублікованих 3 березня і 4 березня 2021 року". "Ці односторонні заходи є порушенням зобов'язання сумлінності відповідно до статті 5 Угоди про вихід з ЄС. У листі також міститься заклик до Сполученого Королівства сумлінно почати двосторонні консультації в спільному комітеті з метою досягнення взаємоузгодженого рішення до кінця цього місяця", - написав заступник голови ЄК.

Вихід Британії з ЄС

  • Великобританія вийшла з ЄС у 2020 році, з 1 січня 2021 року на неї перестали поширюватися правила ЄС. Торговельна угода з ЄС була підписана і схвалена в останні дні 2020 року.
  • Громадянам Великобританії почали видавати паспорти без "Євросоюзу" на обкладинці.
  • У листопаді 2020 року прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосили, що їхні країни досягли тимчасового торгового угоди.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Олена Коваленко

Теги по теме
Евросоюз Brexit
Источник материала
Поделиться сюжетом