Данським фермерам заплатять майже 2 мільярди євро за загибель норок
Данським фермерам заплатять майже 2 мільярди євро за загибель норок

Данським фермерам заплатять майже 2 мільярди євро за загибель норок

Кошти отримають підприємці, які хочуть передати державі свій бізнес / Ілюстрація REUTERS

Єврокомісія схвалила план данської влади виплатити 13 млрд данських крон (€1,74 млрд) фермерам і підприємцям, постраждалим від рішення знищити поголів'я норок в країні для запобігання поширенню коронавірусу.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті Єврокомісії.

€1,2 млрд буде направлено на компенсацію тимчасового простою таких ферм через введені владою заборон на утримання норок, ще €538 млн - на виплати фермерам і підприємцям, які хочуть передати державі свій бізнес, пов'язаний з вирощуванням норок, виробленням шкур й т. ін.

Коронавірус у норок

  • У Данії на початку листопада 2020 року виявили 214 випадків коронавірусу від норок.
  • Влада Данії прийняла рішення знищити всю популяцію норок в країні через мутацію коронавірусу, виявленого у тварин. Данський уряд побоюється, що через генетичні зміни вірусу він може бути нечутливий до вакцини. 
  • Це рішення супроводжувалося в країні політичною кризою. Зрештою уряд вирішив, що загрозу вакцині у зв'язку з новою мутацією вірусу, "найімовірніше, усунуто".
  • Однак до того моменту фермери в Данії знищили понад 10 мільйонів норок.
  • Випадки зараження норок коронавірусом були зафіксовані й в інших країнах
  • Також повідомлялося, що норки, поховані в масових могильниках в Данії після загальнонаціонального забою, ймовірно, забруднили ґрунтові води.
  • 27 січня 2021 року з'явилася інформація про те, що уряд Данії виплатить компенсацію у розмірі 18,8 млрд крон (близько $3 млрд) власникам норкових ферм, які були змушені знищити тварин і припинити роботу в листопаді минулого року.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Олена Коваленко

Теги по теме
Коронавирус
Источник материала
Поделиться сюжетом