ІМІ зафіксував в Україні 24 порушення свободи слова в квітні
ІМІ зафіксував в Україні 24 порушення свободи слова в квітні

ІМІ зафіксував в Україні 24 порушення свободи слова в квітні

В Україні в квітні 2021 року зафіксували 24 порушення свободи слова, з яких 19 стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Про це свідчить щомісячний моніторинг «Барометр свободи слова», який Інституту масової інформації опублікував 6 травня.

Найбільше порушень цього місяця зафіксовано в категорії «перешкоджання законній професійній діяльності» – 24. Ця кількість зросла вдвічі в порівнянні з березнем (10 порушень). Журналістам цього місяця перешкоджали представники місцевої та судової влади, які не допускали ЗМІ на засідання сесій, виконкомів, а також на судове засідання.

Зокрема, у Запоріжжі журналістів перестали пускати на сесію міськради: 23 квітня не пропустили редакторку сайту «Неначасі» Катерину Майбороду. Вона написала заяву про перешкоджання.

На Чернігівщині кореспондентів телеканалу «Суспільне.Чернігів» 22 квітня не пустили до зали засідань Куликівської селищної ради, де відбувалося пленарне засідання. Відмову аргументували взагалі тим, що сесія закрита. Вони також заявили поліції про перешкоджання.

Перешкоджали журналістам і приватні особи: невідомі чоловіки не пустили частину журналістів 26 квітня на захист кандидатської дисертації народного депутата Іллі Киви: журналіста проєкту Bihus.Info Данила Мокрика, журналістів 24 каналу, «Української правди» та 5 каналу. Аргументували відмову відсутністю в списку акредитації.

Крім того, ІМІ зафіксував по два випадки обмеження доступу до інформації, кіберзлочинів та пошкодження майна журналістів.

«Серед обмежень доступу є цікавий випадок, який був зафіксований на Харківщині. Куп'янська міська рада відмовилася надати журналістові інтернет-видання LB.ua Олександру Рудоманову запитувану інформацію, пояснивши, що до запиту він не надав жодного посвідчення, яке дозволило б його ідентифікувати як журналіста. З таким журналіст зіткнувся вперше, розповів Олександр ІМІ. У запиті він вказав, що є журналістом LB.ua, та просив надати інформацію, чи планується перейменування вулиці, названої на честь космонавтки СРСР Валентини Терешкової», – йдеться в повідомленні.

Зафіксовано по одному випадку побиття, погроз та юридичного тиску.

Порушення стались у 12 регіонах країни. Лідером є Київ (сім), на Волині та Харківщині зафіксовано по три випадки, по два випадки – на Полтавщині та Рівненщині, і по одному – у Запоріжжі, на Кіровоградщині, Львівщині, Вінниччині, Черкащині, Чернігівщині та в Чернівцях.

У квітні лідерами з порушень прав журналістів стали приватні особи, представники місцевої і судової влади. Загалом цього місяці утиску своїх прав зазнали 12 журналісток та 10 журналістів.

З початку року ІМІ зафіксував загалом 74 випадки порушень свободи слова, 38 випадків перешкоджання, дев'ять обмежень доступу до інформації та вісім побиттів.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск і кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Нагадаємо, Інститут масової інформації за перший квартал 2021 року зафіксував в Україні 50 випадків порушень свободи слова. Найбільше порушень у першому кварталі цього року було зафіксовано у категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності». У той же час, порівняно з 2020 роком, зросла кількість побиттів.

Фото: flickr

Теги по теме
Новости Общество
Источник материала
Поделиться сюжетом