5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Коли зупиниться падіння курсу долара і чи варто зараз купувати валюту
Коли зупиниться падіння курсу долара і чи варто зараз купувати валюту

Коли зупиниться падіння курсу долара і чи варто зараз купувати валюту

27 гривень за долар – рекордне падіння американської валюти цього року. Причин падіння курсу долара декілька. Перша та основна – на світових ринках рекордно подорожчали українські експортні товари. Насамперед метал, руда і агропродукція. Тому це і призвело до зміцнення гривні та падіння курсу долара в Україні.

Читайте
Коли почне відновлюватися українська економіка – прогноз Кабміну

Проте у той же момент це призвело до інфляції, яка є рекордною в Україні. Не найкраща ситуація і у США. Там інфляція найвища за 13 років. Тому і не дивно, що це призвело до падіння курсу долара в Україні.

Дійшло до розмов про знецінення цієї валюти. А відомий американський мільярдер та інвестор Рей Даліо навіть заговорив про можливу заміну долара на грошовому Олімпі.

Але хто наважиться похитнути його позиції? Найбільше шансів потіснити долар з рингу у китайського юаня та його цифрового аналогу.

Піднебесна вже готує його до вільного обігу. А за останній рік юань демонструє активне зростання і збирає навколо себе цілий пул країн, охочих відмовитися від долара. Також  Пекін розробляє нові надсекретні технології, аби зробити привабливішою свою майбутню цифрову валюту.

Допомогти Китаю скинути долар з перших позицій готова й Росія. Президент Путін навіть натякнув, що нафтові компанії світу можуть відмовитись від розрахунків в американській валюті.

Тим паче, що Росія вже давно скорочує частку долара у своїх резервах та у зовнішній торгівлі. Але аналітики кажуть, що все це через санкції Вашингтона і більше схоже на шантаж.

Також конкурентом долару може стати біткоїн. Його уже як офіційну валюту визнали у Сальвадорі, де збираються майнити його на енергії вулкану.

Читайте
Українські банки зможуть відкривати рахунки у біткоїнах – Борняков щодо закону про криптовалюту

Падіння курсу долара може негативно вплинути на економіку України. І схоже за все, що така ситуація зберігатиметься усе літо. Експерти припускають, що вже восени долар ймовірно відіграє свої позиції.

Якщо ж хочете убезпечити себе від розчарувань, можна зберігати заощадження у швейцарських франках та норвезьких кронах. Ці валюти найстабільніші цього року. А також не варто забувати про золото – вічну альтернативу долару.

Та списувати американську валюту зарано. Експерти впевнені, що він ще довго залишатиметься на вершині.

Курс валют

На 14 червня Національний банк України встановив курс долара 27,04 грн/1$. Також у ціні впали євро та польський злотий.

Теги по теме
доллар
Источник материала
Поделиться сюжетом