19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні продовжують рости ціни: що подорожчає вже восени?
В Україні продовжують рости ціни: що подорожчає вже восени?

В Україні продовжують рости ціни: що подорожчає вже восени?

За останній рік ціни на найбільш популярні товари сильно виросли. Так цукор подорожчав на 83,5%, соняшникова олія — на 79%, газ – на 164,5%. Експерти прогнозують, що восени ціни на найбільш ходові товари продовжать зростати. До цього переліку потрапило багато позицій.

Про це йдеться в матеріалі Мінфін.

Що подорожчає восени

Хліб

Згідно прогнозу голови Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, мінімум пів року хліб дорожачатиме на 1,5% щомісяця. Така тенденція збережеться, незважаючи на те, що цьогоріч в Україні зберуть рекордну кількість зерна.

Головною причиною подорожчання експерти називають підняття цін на електроенергію для підприємств, а також підняття цін на зерно у світі. Оскільки Україна є великим експортером зерна, то внутрішні ціни на зерно прив’язані до світових.

Варто зазначити, що з початку 2021-го ціна на хліб в Україні виросла на 9,3%.

М’ясо

Очікується, що восени піднімуть ціни також на м’ясо. При чому мова йде про усі види продукції – від курятини до яловичини. Ціна зросте на 5-10%. Зростання вже почалося.

Причини підняття ціни на м’ясо, такі ж, як і з хлібом, - комунальні платежі і зерно, яке використовують для годування худоби. Для корму беруть в основному кукурудзу, яка протягом останнього року б’є цінові рекорди на світових біржах.

Проте експерти вважають, що подорожання м’яса буде утримувати низький платоспроможний попит. Адже українці й так максимально урізали кількість м’яса в раціоні через високі ціни. Тваринники повинні будуть обирати: або тримати ціни, або їх піднімати і отримати обвал платежів.

Яйця

Восени варто очікувати чергове подорожання яєць. Ціна виросте на 30-35%. Причини такі ж – висока комуналка і дорогі корми.

Останнім часом ціни на яйця впали на приблизно 8 гривень, порівняно з весняними. Проте восени варто очікувати, що вони знову виростуть до 38 гривень за десяток.

Ціни на продукти. Ілюстрація

Автомобільний газ

Цього літа ціни на газ для автомобілів різко виросли до 17 гривень за літр. Проте вже восени вони можуть піднятися ще вище – до 19-20 гривень за літр.

Причин такого різкого подорожання декілька. Через стрибок цін на нафту, збільшилася також вартість скрапленого газу. Цінники продовжуватимуть рости і у вересні.

Також сьогодні в Україні відчувається дефіцит автомобільного газу. Адже більша частина газу на українському ринку імпортовані з Росії і Білорусі. В обох напрямках зараз провали з поставками.

Нерухомість

Ціни на нерухомість в Україні продовжують рости. За словами керівниці агентства Best&Seller Ірини Луханіної, житло в столиці на вторинному ринку вже подорожчало на 10-15% і навіть більше. Ціни ростуть і на первинному ринку. Лише за перше півріччя житло подорожчало на 15−18%.

Восени очікується чергове подорожання. Ціни на житло піднімуться ще на 10%. Оскільки з вересня починається новий бізнес-сезон, що означає збільшення кількості покупців.

Ціни на оренду житла теж будуть підніматися. Проте прогнозують, що темпи будуть повільніші, ніж на ринку продажу.

Комунальні платежі

Експерти прогнозують суттєве підвищення комунальних платежів. Тарифи восени можуть зрости на 30-40%.

В першу чергу це стосується опалення. Як розповідає експерт енергоринку Олег Попенко, причин підняття цін на тепло декілька. Серед них підняття цін на газ и стан теплокомуненерго, адже сьогодні стан багатьох мереж далеко не задовільний, втрати ресурсу складають до 60%. Оплачувати ці втрати будуть користувачі.

Через подорожчання тепла піднімуть ціни і на гарячу воду – приблизно на 30%.

Що стосується електроенергії, то тут українців чекає приємне здешевлення. З 1 жовтня 2021 по 30 квітня 2022 тариф для тих, хто споживає до 250 кіловат на місяць, знизиться до 1,44 гривень за кіловат. Якщо сім’я буде споживати більше, то за перші 250 кіловат заплатять по тарифу 1,44 гривень за кіловат, а за надлишок – по 1,68 гривень.

Що подешевшає восени

Окрім цього, восени експерти також прогнозують здешевлення деяких товарів.

Соняшникова олія

За останній рік в Україні олія подорожчала на 80%. Ціна стала вищою, ніж в європейських країнах, куди її експортують.

Проте з липня спостерігається здешевлення соняшникової олії на світовому ринку – на 10%. В Україні ціна на олію впала лише на 0,7%.

У серпні роздрібні ціни впали на 1,5%.  У вересні, за прогнозами експертів, цінники на соняшникові олію в Україні впадуть ще на 10%, а можливо, навіть більше.

Ціни на продукти. Ілюстрація

Овочі

Восени очікується зниження цін на овочі на 10-15%. Здешевлення "борщового набору" традиційне для осені, адже збільшується пропозиція нового врожаю.

Ян Кароль прогнозує, що картопля втратить приблизно гривню в ціні, зелень подешевшає удвічі.

Окрім цього, починають дешевшати овочі з "борщового набору". Наприклад, морква і буряк уже стали дешевшими на третину. Очікується, що ціна падатиме й надалі.

Цукор

У найближчому майбутньому ціни також впадуть на цукор, який за останній рік додав 80% у ціні. Таке подорожання було пов’язане з дефіцитом цукрових буряків.

Цього року аграрії відвели більше площі під цукровий буряк. Тому дефіциту не очікується. Ціна на цукор впаде на 20%.

Нагадаємо, що ціни зростуть по всьому світу: до чого потрібно готуватися.

Читайте також про те, що можна було купити за 10 гривень у 90 -ті й сьогодні.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.


Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом