Не встигають: новостворене Бюро економічної безпеки може не запрацювати вчасно
Не встигають: новостворене Бюро економічної безпеки може не запрацювати вчасно

Не встигають: новостворене Бюро економічної безпеки може не запрацювати вчасно

Робота новоствореного Бюро економічної безпеки (БЕБ) може не розпочатися 25 вересня, як раніше планувалося.

Про це повідомив голова відомства Вадим Мельник в інтерв’ю Суспільному.

За словами чиновника, запустити БЕБ у визначені терміни не встигають.

– Ми не встигаємо. Так, певні процеси були затягнуті: не з вини Кабміну, не з вини народних депутатів… Шість місяців, які були дані на ліквідацію ДФС, я в цьому брав участь, і ці 6 місяців, які були дані для початку роботи БЕБу… Вони з різних об’єктивних причин затягнулись, — зазначив Мельник.

Серед ймовірних причин такої ситуації він назвав період літніх відпусток.

Мельник наголосив, що процес ліквідації Державної фіскальної служби та утворення замість неї БЕБ – складний, оскільки вперше орган ДФС ліквідують під нуль.

– Зараз навіть проведення аудиту ДФС продовжене ще на певний термін. Просто фізично не встигають, працюють щоденно, – додав він.

Мельник пояснив, що процедура конкурсного відбору на посади в Бюро економічної безпеки триватиме щонайменше 30 – 35 днів. Крім того, орієнтовно 12 вересня може з’явитися Рада громадського контролю при БЕБ. Цей орган здійснюватиме контроль над Бюро та сприятиме взаємодії БЕБ із громадськими об’єднаннями.

– Виходить, що десь 12-го ми отримаємо Раду громадського контролю. Наприклад, я створюю конкурсну комісію і, наприклад, ще 30-35 днів мінімум будуть конкурси на цих 200-220 людей, 30% від центрального апарату. Напевно я не вкладаюсь у 25 вересня, – розповів Мельник.

Він прогнозує, що запуск роботи БЕБ може відбутися наприкінці вересня – початку жовтня.

Як відомо, Бюро економічної безпеки планували запустити 25 вересня цього року. Паралельно мала припинити існування ДФС. Однак Мельник не виключає ситуацію, коли ДФС ліквідують, а БЕБ фактично не почне працювати.

Що відомо про Бюро економічної безпеки?

28 січня цього року Верховна Рада підтримала законопроект про створення Бюро економічної безпеки.

А 12 травня Кабінет міністрів підтримав постанову про створення в Україні БЕБ.

Бюро створюється замість податкової міліції. БЕБ позиціонується як державний правоохоронний орган, який займатиметься попередженням, виявленням, припиненням, розслідуванням та розкриттям кримінальних правопорушень у сфері економіки.

Коли запрацює БЕБ, Служба безпеки України втратить повноваження з розслідування корупційних злочинів та організованої злочинної діяльності у сфері управління та економіки.

За результатами конкурсного відбору директором БЕБ став Вадим Мельник, який раніше очолював Державну фіскальну службу.

Джерело: Суспільне

Фото: ДФС

Теги по теме
ГФС
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны