Виверження вулкана на острові Ла-Пальма: токсичний газ досяг України
Виверження вулкана на острові Ла-Пальма: токсичний газ досяг України

Виверження вулкана на острові Ла-Пальма: токсичний газ досяг України

На острові Ла-Пальма, розташованому на території Іспанії, вже понад місяць триває виверження вулкана Кумбре-В’єха. Токсичний газ вже досягнув України.

За даними Укргідрометцентру, за допомогою супутникового моніторингу науковці зафіксували в Європі переміщення повітряних мас з підвищеним рівнем концентрації діоксиду сірки SO2 (він виділяється під час вулканічних вивержень).

Наразі вони досягнули території України. Науковці зазначили, що місцеві мешканці можуть не хвилюватися, оскільки перевищення концентрацій виявили не в приземному шарі атмосфери, а на висоті 10-15 км.

Як газ може вплинути на українців

Токсичний газ не впливає значним чином на повітря, яким дихають українці. В Укргідрометцентрі попередили, що у разі спостерігання опадів може утворитися слабокислий дощ, однак він не становитиме суттєвої небезпеки для навколишнього середовища.

Науковці зазначили, що синоптична ситуація в Україні наразі доволі динамічна – повітряні маси швидко переміщуватимуться на території держави найближчими днями.

За прогнозом Укргідрометцентру, протягом наступного дня токсичний газ може повністю залишити територію України та попрямувати у східному напрямку.

За останніми даними, через виверження вулкана на іспанському острові Ла-Пальма вже зруйновано понад 2 тис. будинків. Представники уряду зазначили, що немає ніяких ознак того, що найближчим часом вулкан може вщухнути.

Читайте
Повені, землетруси та виверження вулканів: у світі лютують природні катаклізми
Теги по теме
Украина Испания Укргидрометцентр
Источник материала
Поделиться сюжетом