19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
За рівнем фінансової грамотності населення Україна обійшла Італію
За рівнем фінансової грамотності населення Україна обійшла Італію

За рівнем фінансової грамотності населення Україна обійшла Італію

За показником індексу фінансової грамотності Україна знаходиться на одному рівні з Болгарією і Хорватією / фото УНІАН Володимир Гонтар

За останні три роки індекс фінансової грамотності українців зріс до 12,3 бала в порівнянні з 11,6 бала у 2018 році.

Як повідомила прес-служба Національного банку, про це свідчать результати дослідження "Фінансова грамотність, фінансова Інклюзія та фінансовий добробут в Україні у 2021 році".

"У порівнянні з іншими країнами за показником індексу фінансової грамотності Україна знаходиться на одному рівні з Болгарією і Хорватією, залишивши позаду Грузію (12,1 бала), Румунію (11,2 бала) і навіть Італію (11,1 бала)", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що найвищий рівень фінансової грамотності зафіксований в українців у віці 25-34 років (12,7 бала) і 30-59 років (12,6 бала). Найменш фінансово обізнаною є молодь віком 18-19 років (10,1 бала) та люди старші 60 років (11,6 бала).

В Україні загальний індекс фінансової грамотності не показав відмінності за статтю - українські чоловіки та жінки однаково обізнані у фінансових питаннях (12,3 і 12,2 бала відповідно).

"Однак існує безпосередня залежність між рівнем фінансової грамотності та наявністю освіти: чим вищий рівень освіти, тим вищий бал фінансової грамотності. Загальний бал українців із середньою спеціальною освітою (технікум) становить 11,9 бала, з вищою освітою – 13,3 бала", - йдеться в повідомленні.

В цілому, як йдеться в повідомленні, дослідження показало, що українці більше зосереджені на короткострокових планах і витрачанні, а не на заощадженні грошових коштів. Впевненість у майбутньому пенсійному забезпеченні відчуває кожен п'ятий українець. Населення з найменшими доходами більше розраховує на пенсію від держави, а з більш високими – на заощадження, продовження трудової діяльності навіть після настання пенсійного віку або інші джерела фінансування.

При цьому 79% українців вважають, що дітей повинні вчити розпоряджатися своїми грошима в школі.

Опитування проводилося в серпні 2021 р .методом CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing). Загалом було опитано 2040 респондентів у віці 18-79 років. При такій вибірці похибка не перевищує 2,2%.

З дослідження вилучено Автономну Республіку Крим та м. Севастополь, а в Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, контрольованих Україною.

Фінансова грамотність в Україні:

Станом на жовтень 2021 року близько ста тисяч українців щорічно ставали жертвами шахраїв через фінансової безграмотності.

Автор: Богдан Слуцький

Теги по теме
финансирование
Источник материала
Поделиться сюжетом