5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ірпінь зруйновано на 70%, знайдено 290 вбитих росіянами жителів – Венедіктова
Ірпінь зруйновано на 70%, знайдено 290 вбитих росіянами жителів – Венедіктова

Ірпінь зруйновано на 70%, знайдено 290 вбитих росіянами жителів – Венедіктова

В Ірпені, яка з 4 до 28 березня була окупована РФ, завершено перший етап розслідування злочинів російських військових, наразі місто комплексно опрацьювали прокурори, а також слідчі Нацполіції та ДБР. Про це розповіла на брифінгу генпрокурор Ірина Венедіктова.

– Огляд розпочався з фіксації загальної картини міста. Оглянуто 17 535 об’єктів, встановлено 885 повністю зруйнованих, 2 738 – частково зруйнованих, 8 651 – поверхнево пошкоджений об’єкт. Це означає, що 70% міста зазнало пошкоджень, – уточнила вона.

За її словами, встановлено шість місць розташування ворожих позицій, вилучено 190 вибухо-небезпечних предметів, елементів артснарядів та іншої зброї.

– Прокурори та слідчі зафіксували застосування ворогом проти мирного населення протипіхотних мін, мінометних мін 82-го та 120-го калібрів, аеробалістичних ракет Іскандер-М, шрапнельних снарядів, що є порушенням російськими військовими законів та звичаїв війни. Ця зброя заборонена Женевськими конвенціями, – наголосила генпрокурор.

Венедіктова розповіла, що експерти виявили у Ірпені 290 тіл: 161 чоловік, 73 жінки, одна дитина та ще 55 людських останків. На сьогодні опізнані 185 загиблих, 105 – досі не ідентифіковані, тому судово-медичні експертизи тривають.

– Причиною смерті 35 осіб є осколкові, а 40 – вогнепальні поранення. Щодо п’яти осіб причиною смерті стали черепно-мозкові травми і навіть вплив голоду. У 210 випадках встановлення причини смерті потребує проведення додаткових гістологічних експертиз, – сказала вона.

У ході першого етапу розслідування, як зазначила генпрокурор, допитано 288 свідків звірств армії РФ – переважно жителі Ірпеня, які не змогли виїхати.

– Також отримані свідчення щодо семи розстрілів мирних громадян та місць їх захоронення. Зокрема, встановлені трупи пяти місцевих мешканців, яких розстріляли у дворі багатоповерхівки по вулиці Білокур та в приміщенні дитячого центру розвитку Супердітки, – додала Венедіктова.

Related video
Теги по теме
Киевская область Армия России
Источник материала
Поделиться сюжетом