Підвищення облікової ставки та інвестиції: Милованов розповів про розвиток економіки під час війни
Підвищення облікової ставки та інвестиції: Милованов розповів про розвиток економіки під час війни

Підвищення облікової ставки та інвестиції: Милованов розповів про розвиток економіки під час війни

Підняття облікової ставки в Україні може негативно вплинути на економіку в умовах війни.

Зараз державі потрібно думати над тим, як не допустити виведення коштів з України та заохотити тих інвесторів, які залишились. 

Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розказав президент Київської школи економіки, ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов

"У теорії підняття облікової ставки до 25% зменшує тиск на девальвацію гривні та інфляцію. Це - класична теорія і воно так працює. Більшість економістів і я також погоджуємось, що ставку потрібно піднімати. Почалась війна - є державні програми фінансування, які субсидуються. Але не таке різке підняття повинно бути. І це дуже дивно, бо під час війни не можна так робити різко. Це швидко не вплине на гаманці, але впливає на поведінку інвесторів, яких мало в Україні", - сказав Милованов. 

Ексміністр зазначив, що ріст облікової ставки з 10% до 25% негативно вплине на економіку. Економіст наголосив, що подібні дії потрібно робити покроково. 

Говорячи про розвиток економіки Милованов зазначив, що зараз в Україні є такі бізнеси, які поводяться неетично. Він розповів, що на початку війни переселенці заплатили за ніч у західних областях України 1 тис. доларів. У США за таке здирництво уже б покарали. 

"Нам важливо під час війни створювати мотивацію, щоб бізнес залишався в Україні та не виводив гроші за кордон. І тут висока облікова ставка допомагає регулювати цей процес. Бо ті самі високі ціни за оренду економіці не допомагають. Максимум економічних дій - каву купили. Нам потрібно стимулювати, щоб гроші у щось вкладали. 

Милованов зазначив, що під час війни не потрібно думати про монетарну та фіскальну політику, а про - інвестиційну та міграційну.  

Нагадаємо, економіст розказав, що буде з курсом долара в Україні та за яких умов валюта здешевшає.

Читайте також:

  • Конфіскація майна у колаборантів: міністр юстиції розповів, як це працюватиме
  • У Держприкордонслужбі розповіли, чи є загроза повторного наступу з Білорусі
  • "Ми зупинили "другу армію світу": Зеленський прокоментував 100 днів війни та показав фото
Источник материала
Поделиться сюжетом