13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Києві пройшла акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх вбитих українських журналістів
У Києві пройшла акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх вбитих українських журналістів

У Києві пройшла акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх вбитих українських журналістів

У п’ятницю, 16 вересня, в Іллінському сквері Києва відбулась акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх вбитих українських журналістів. Подія приурочена до роковин вбивства українського журналіста.

Організаторами акції виступили Премія імені Георгія Ґонґадзе у партнерстві з Центром прав людини ZMINA та Інститутом масової інформації.

Учасники акції: Мирослава Ґонґадзе, – керівниця Голосу Америки в Східній Європі, Лариса Денисенко – правозахисниця, адвокатка, журналістка, радіоведуча; Тетяна Терен – виконавча директорка Українського ПЕН; Тетяна Печончик – голова правління Центру прав людини Zmina; Оксана Романюк – виконавча директорка Інституту масової інформації, Михайло Ткач, журналіст Української правди.

Модераторка акції: Ольга Сніцарчук – журналістка, телеведуча, ведуча подкасту «Тут-і-тепер: Історія журналістів на війні». 

Організатор: Премія імені Георгія Ґонґадзе, інформаційний партнер: «Детектор медіа».

  • Читайте також: «Безкарність вбиває». Медійники звернулись до влади з нагоди 22-х роковин вбивства Георгія Ґонґадзе

Журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові.

У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові. Згодом з’ясувалося, що Георгія Ґонґадзе викрали співробітники міліції та вбили в ніч на 17 вересня.

За вбивство Георгія Ґонґадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року. У липні 2021 року Верховний Суд залишив Пукача за ґратами довічно.

Засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Ґонґадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президенти та всі глави МВС і ГПУ.

Фото: «Детектор медіа»

Источник материала
Поделиться сюжетом