Церковне свято 24 вересня 2022 - яким святим молитися, прикмети та заборони дня
Церковне свято 24 вересня 2022 - яким святим молитися, прикмети та заборони дня

Церковне свято 24 вересня 2022 - яким святим молитися, прикмети та заборони дня

Яке сьогодні православне свято / depositphotos.com

Феодора жила в V столітті, була заміжньою жінкою. Одного разу полюбив її якийсь багач і намагався схилити до зради. Християнка чинила опір спокусі, але в один момент здалася. 

Цей факт мучив її, вона не могла дивитися в очі ні чоловікові, ні знайомим. Пішла до ігумені і запитала, чи пробачить Бог її за такий гріх. Ігуменя порадила каятися. Тоді Феодора обстригла волосся, одягла чоловічу сукню і, приховуючи, що вона жінка, пішла в чоловічий монастир. Вісім років провела там в чернечих подвигах.

В один із днів зупинилася Феодора в будинку молодої дівчини, коли подорожувала у справах монастиря. Господиня спокусилася зовнішністю ченця і хотіла схилити його до гріха, але Феодора відмовилася. Ображена, дівчина розповіла всім про те, що чернець її збезчестив, а потім незаконно народила дитя. Феодору вигнали з монастиря, а вона, не бажаючи відкрити свою таємницю, взяла дитину і оселилася в курені.

Відео дня

Після довгих місяців страждань Феодора повернулася в монастир, провела там ще два роки і померла. Тоді всі дізналися, що насправді вона була жінкою і покаялися у своїх гріхах проти неї. Чоловік Феодори після її смерті залишив мир і прийняв постриг.

На згадку про подвиги святої сьогодні відзначається народне свято 24 вересня - Феодора капусниця.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті Сергія і Германа

Преподобних називають валаамськими чудотворцями, тому що вони були першими, хто заснував християнський монастир на Валаамському острові поблизу Ладозького озера. Хто були про походженням Сергій і Герман - невідомо, тільки кажуть, що вони підтримували християн в їх вірі, проповідували Слово Боже і не дозволяли католикам збити людей зі шляху істинного. Померли в 1353 році.

Свято 24 вересня - день пам'яті преподобного Силуана

Чоловік народився в 1866 році в Тамбовській губернії, звали його Семен Іванович Антонов. В юності він пережив перше благодатне відвідування, з того моменту присвятив себе Господу.

Восени 1892 року виїхав на Афон, де прийняв чернечий постриг. Отримав дар "саморушної" молитви, часто піддавався демонічним нападам. Боровся з ними багато років, відмовляючись від своєї волі і передаючи себе у владу Ісуса. Тільки до 1911 року він досяг повного безпристрасності і був пострижений в схиму. Помер в 1950-х роках, мощі його визнані чудотворними.

Прикмети 24 вересня

Народні прикмети сьогодні / depositphotos.com
  • зібрати ягоди калини сьогодні - залучити удачу;
  • ворони звили гніздо недалеко від будинку - чекай біди;
  • сонце світить, але не гріє - зима буде холодною.

Що сьогодні не можна робити

У цей день категорично заборонено піднімати чужі речі з перехресть, фарбувати губи і мити голову. Вважається, що порушення цих заборон призведе до нещастя і хвороб. Також небажано вести порожні розмови - церква прирівнює їх до гріха

Що можна робити 24 вересня

Наші предки в цей день варили пиво і пригощали їм знайомих - вірили, що такий ритуал приверне благополуччя. Крім того, сьогодні - останній день бабиного літа, тому і християнські, і народні повір'я сходяться на тому, що пора заготовлювати їжу на зиму.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Іменини у вересні 2022: хто відзначає День ангела і як назвати дитину
  • Вихідні та свята у вересні 2022: календар на місяць
  • Православний календар на вересень 2022: що і коли відзначають християни
Источник материала
Поделиться сюжетом