Через злочинну мобілізацію в окупованому Криму розпочали кримінальне провадження
Через злочинну мобілізацію в окупованому Криму розпочали кримінальне провадження

Через злочинну мобілізацію в окупованому Криму розпочали кримінальне провадження

КИЇВ. 28 вересня. УНН. В Україні розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни у зв'язку зі злочинною мобілізацією, яку проводить окупаційна влада Криму. Про це повідомляє пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя, передає УНН.

Деталі

За словами керівника прокуратури Ігоря Поночовного, з 2015 року російська влада незаконно примушувала кримчан служити в її збройних силах, щонайменше 34 тис. осіб потрапили до лав армії рф. Це відбувається всупереч ст. 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, згідно з якою державі-окупанту заборонено примушувати цивільне населення окупованої території служити в її збройних силах.

Цитата

«Наразі покинути територію півострова можливо тільки з дозволу військкоматів, які звісно таких дозволів не дають. Фактично, кримчани знаходяться перед вибором: смерть на війні або десять років російської в’язниці. У зв’язку з цим, прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі» - додає керівник прокуратури.

Поночовний закликає жителів півострова, за можливості, будь-яким способом покидати територію Криму, ухилятись від отримання повісток та походів до військкоматів.

«Якщо все-таки вас примусово мобілізували, саботуйте накази російських військових, не вчиняйте дій, що можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури. Адже, в такому випадку ви будете відповідати за свої дії, як воєнний злочинець, навіть якщо вас мобілізували примусово. За найменшої можливості, здавайтесь у полон ЗСУ. Якщо ви отримали повістку з військкомату, вас примусово мобілізували або у вас наявні відомості про інших примусово мобілізованих осіб – надсилайте інформацію до прокуратури автономії», - заявив він.

Для жителів півострова буде функціонувати «гаряча лінія».

«Наголошуємо! Якщо Ви добровільно приєднаєтесь до зс рф та візьмете участь у війні проти України, ваші дії будуть кваліфіковані, як злочин проти основ національної безпеки», - резюмував начальник прокуратури.

Доповнення 

21 вересня російський президент володимир путін заявив про часткову мобілізацію в рф. 

За попередніми оцінками, близько 90 % повісток у Криму отримали кримські татари. Водночас кримські татари становлять 13-15 % населення півострова. Такі масштаби мобілізації можуть призвести до прихованого геноциду кримськотатарського народу. 

Теги по теме
Россия война Крым
Источник материала
Поделиться сюжетом