Вісім років колонії: У Мінську оголосили вирок колишній журналістці Белтелерадіокомпанії Ксенії Луцкіній
Вісім років колонії: У Мінську оголосили вирок колишній журналістці Белтелерадіокомпанії Ксенії Луцкіній

Вісім років колонії: У Мінську оголосили вирок колишній журналістці Белтелерадіокомпанії Ксенії Луцкіній

Її звинуватили у діях з метою захоплення державної влади. У 2020 році журналістка підтримала команду Світлани Тихановської та звільнилася з державної компанії на знак протесту.

У Білорусі оголосили вирок колишній журналістці Белтелерадіокомпанії Ксенії Луцкіній. Мінський міський суд засудив її до 8 років колонії, передає «Білоруська асоціація журналістів».

Ксенія Луцкіна вже знаходиться за ґратами понад 20 місяців. У 2014 році їй зробили операцію – видалили дві пухлини головного мозку. У СІЗО, без належного медичного спостереження, пухлина почала розвиватися знову, що потребувало сильнодіючих препаратів. Вдома на Ксенію чекає неповнолітній син.

У серпні 2020 року журналістка залишила Белтелерадіокомпанію на знак протесту проти насильства силовиків щодо мирних демонстрантів.

Луцкіну затримали 22 грудня 2020 року в один день зі співробітниками Пресклубу. Спочатку всіх звинувачували у несплаті податків, а коли у серпні минулого року справу членів пресклубу закрили після відшкодування «можливих збитків», Луцкіній висунули нове обвинувачення — «змова чи інші дії, вчинені з метою захоплення державної влади» (ч. 1 ст. 357 КК РБ з максимальним покаранням до 12 років позбавлення волі).

Генеральна прокуратура Білорусі заявила, що Луцкіна нібито «займалася створенням інтерактивного телебачення, метою якого є приховування та спотворення реальних фактів, ескалація протестної активності, стимулювання розколу у суспільстві, формування у людей негативної думки про діяльність державних органів».

На переконання колег Ксенії Луцкіної, вся її «провина» в тому, що вона кинути виклик системі, а також відмовилася писати прохання про помилування на ім'я Олександра Лукашенка.

Ксенія Луцкіна було головною редакторкою студії документальних фільмів, лауреаткою національних премій. Одразу після президентських виборів 2020 року вона приєдналася до страйку своїх колег, які вимагали об'єктивного висвітлення протестної активності у країні. Незабаром вона пішла звільилась та стала членкинею опозиційної Координаційної ради, очоливши групу інформаційного забезпечення.

Читайте також:

  • Білоруського журналіста Дениса Івашина засудили до 13 років колонії
  • Власника ютуб-каналу «Третій регіон Білорусь» засудили в Гомелі до п'яти років колонії
  • У Білорусі колишню працівницю «БелТА» засудили до трьох років колонії
Теги по теме
Беларусь
Источник материала
Поделиться сюжетом