США розгорнуть в Естонії роту піхоти та батарею HIMARS
США розгорнуть в Естонії роту піхоти та батарею HIMARS

США розгорнуть в Естонії роту піхоти та батарею HIMARS

Найближчими тижнями США направлять в Естонію додаткові війська і сили, щоб зміцнити оборонну позицію НАТО і підвищити безпеку своїх союзників.

Про це йдеться в повідомленні естонського Міністерства оборони.

Розміщення американських військ в Естонії є продовженням ініціативи президента США Джо Байдена на саміті НАТО в Мадриді та частиною більш тривалої серії ротацій, що забезпечать постійну присутність США в країнах Балтії.

Цей крок підтверджує, що Естонія і США поділяють спільні цінності, і є свідченням доброї співпраці в галузі оборони і безпеки між двома країнами.

– Це рішення є важливим кроком вперед у ротаційній присутності американських сил в Естонії та країнах Балтії.

Воно демонструє давню прихильність США безпеці нашого регіону і значно зміцнює оборонну позицію НАТО, – сказав міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

За даними міністерства, США розгорнуть в Естонії піхотну роту і пускову установку HIMARS, а також відповідне обладнання та системи управління.

Підрозділи братимуть участь у спільних навчаннях із Силами оборони Естонії, щоб підвищити їхню оперативну сумісність і бути готовими захистити Естонію в разі потреби.

– Естонія послідовно робить значні кроки щодо зміцнення своєї незалежної обороноздатності.

Ми розраховуємо отримати свої системи HIMARS до 2025 року, тому набуття базових навичок і знань на американських установках раніше означає, що перехід систем буде більш плавним, і це критична перевага для нас, – додав Певкур.

Зазначимо, що Збройні сили Естонії та США також співпрацюють у рамках НАТО для створення дивізійної структури.

Таким чином Естонія долучилася до американської програми Warfighter, яка складається із серії військових навчань.

– Естонська дивізія пройде відповідну підготовку для подальшого розвитку своєї готовності та оперативної сумісності з найближчими союзниками і для захисту Естонії та НАТО в цілому, – сказав міністр Певкур.

У заяві Міноборони Естонії йдеться, що розгортання сил є продовженням зусиль із забезпечення захисту “кожного сантиметра території НАТО”.

Крім того, зміцнення оборонної позиції країн Північноатлантичного блоку є відповіддю на погіршення безпекової ситуації в Європі, а саме на неспровокований напад і жорстоку війну Росії проти України.

На додаток до розгортання США, в Естонії наразі несе службу посилена передова присутність НАТО під проводом Великої Британії, а також французькі й данські підрозділи та ісландські експерти.

Крім того, в Естонії діє місія із забезпечення повітряної безпеки на Балтиці, яку наразі здійснюють ВПС Німеччини.

Естонія, Латвія та Литва закликали ЄС створити спецтрибунал для розслідування воєнних злочинів РФ.

Источник материала
Поделиться сюжетом