19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Рада врегулювала порядок проходження військової служби іноземцями
Рада врегулювала порядок проходження військової служби іноземцями

Рада врегулювала порядок проходження військової служби іноземцями

Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

За документ № 8098 у другому читанні та в цілому проголосував 321 народний депутат.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, з початку розв’язаної РФ війни (з 2014 року) багато іноземців виявили бажання добровільно захищати нашу державу зі зброєю в руках. За цей час ухвалювалась низка законів, які визначали підстави та порядок проходження служби іноземними громадянами.

Зараз дивляться

Однак при внесенні змін до законодавства України зазначалися лише військові підрозділи, які підпорядковуються Збройним силам України (ЗСУ). Зокрема, не були внесені підрозділи, утворені при Нацгвардії: такі як полк Азов, де служить багато іноземців.

– У зв’язку з чим військовослужбовці-іноземні громадяни, які проходять службу, зокрема, у полку Азов, позбавлені можливості перебувати легально на території України та у майбутньому не зможуть отримати українське громадянство, – наголошується в записці.

Ухвалений сьогодні законопроєкт вносить зміни до законів Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, Про імміграцію, Про військовий обов’язок та військову службу, Про Національну гвардію України.

Документ № 8098 урегульовує порядок проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у всіх військових формуваннях, утворених відповідно до законів України.

Як пояснила одна з авторів, нардеп Олександра Устінова, законопроєкт фактично дозволить іноземцям, які служать не лише в ЗСУ, а й у Національній гвардії України та Державній спеціальній службі транспорту, перебувати в Україні легально, набувати українського громадянства та в спрощеному порядку подаватися на імміграцію.

Тобто документ № 8098 зрівнює в правах іноземців у Нацгвардії та ДССТ з тими, хто воює в лавах ЗСУ.

Устінова також перерахувала ключові зміни, які запроваджує законопроєкт:

  • іноземці, які уклали контракт з Національною гвардією, зможуть легально перебувати в Україні на час дії контракту;
  • іноземці, які прослужили в Нацгвардії три і більше років, отримають дозвіл на імміграцію за квотою Кабінету міністрів;
  • особи, які зазнали травм чи поранень та не можуть продовжувати військову службу, отримуватимуть дозвіл на імміграцію незалежно від того, скільки часу прослужили, а їхню непридатність до служби має підтвердити медкомісія;
  • іноземці, які служать у Нацгвардії, зможуть подаватися на громадянство України в спрощеному порядку: потрібна буде декларація про відмову від громадянства іншої країни в односторонньому порядку;
  • контракти, підписані з Нацгвардією до набуття чинності новим законом, вважатимуться законними (їх прирівнюватиму до контрактів про проходження служби в ЗСУ);
  • розмір зарплат іноземців, які служать в Нацгвардії, буде таким же, як і для громадян України.
  • держава гарантуватиме грошову допомогув разі смерті чи інвалідності іноземця.

Переліки посад, які не можуть бути заміщені іноземцями чи особами без громадянства, а також військових частин, в яких вони не зможуть проходити службу, визначатиме Міністерство внутрішніх справ України.

Источник материала
Поделиться сюжетом