В українських супермаркетах серйозно подешевшали низка продуктів: експерти назвали ціни
В українських супермаркетах серйозно подешевшали низка продуктів: експерти назвали ціни

В українських супермаркетах серйозно подешевшали низка продуктів: експерти назвали ціни

В українських супермаркетах деякі продукти відчутно подешевшали, поділилися експерти / фото УНІАН

Деякі ціни на продукти в українських супермаркетах у порівнянні з січнем 2022 року помітно впали - здебільшого здешевшали овочі, горіхи та фрукти. Найбільше впала ціна на цибулю-шалот - зараз вона коштує 102,9 грн за кілограм, а це на 43% дешевше, ніж тогоріч.

Про це повідомили УНІАН в прес-службі сервісу доставки продуктів Zakaz.ua, аналітики якого вирішили з’ясувати, чи є на поличках супермаркетів товари, які всупереч тенденції здорожчання навпаки стали коштувати дешевше. Зазначається, що серед овочів борщового набору дешевше коштують капуста та буряк.

За даними фахівців, вартість буряка на полицях ритейлерів знизилась у середньому на 27%. Наразі його ціна становить 10-12 грн/кг, тоді як минулого року була від 13 до 20 грн.

Відео дня

Крім того, білокачанна капуста впала в ціні на 6% та коштує в середньому близько 12-13 грн/кг. Молода капуста також коштує дешевше на 40%, ніж у січні 2022. Нині купити овоч можна за 29,9 грн, тоді як минулого року вартість була близько 50 грн/кг.

"З гостреньких запашних овочів радують цінами часник та перець "Падрон". Відомий іспанський зелений перець у фасованому вигляді коштує близько 76 грн за 200 грамів продукту, тоді як у січні 2022 року коштував 80 грн. Улюблений в народі український часник зараз коштує близько 105 грн за кіло, що дешевше на 25%", - йдеться у дослідженні.

Також знизились ціни і на деяку зелень. У порівнянні з січнем минулого року істотно подешевшали деякі салати.

Цьогоріч вартість стебла селери становить у середньому 89,9 грн/кг, що на 10% дешевше. Корінь селери здешевшав на 6%. Також на 20% дешевше цьогоріч можна купити корінь пастернаку.

"Що стосується фруктів, лідером в асортименті серед зниження цін стали кокоси - їх вартість впала в середньому на 23%. Також впали ціни на екзотичні фрукти гранаділла та ківі "Голд" - на 7% та 15% відповідно. Серед традиційних фруктів радують цінами три наступних сорти яблук: "Ред Чіф", "Гала" та "Гренні Сміт", що коштують від 13 до 25 грн за кілограм", - зазначили експерти.

Також майже на 50% здешевшали горіхи Макадамія та на 37% - горіхи кеш'ю. Вони наразі коштують 869 та 88,13 грн за кг відповідно.

Зазначається, що у січні в супермаркетах дешевше коштують у порівнянні з груднем гречка та пшоно.

Читайте також:
Ситуація загострюється: Росія заявила про готовність "почати конфіскацію" активів інших країн
У НБУ розповіли, скільки банків зможуть працювати під час блекауту

"Середній цінник на гречку становить 68,7 грн за кілограм. Ще у грудні середня вартість його була на рівні 73,85 грн. Мінімальна ціна на гречку у деяких торгових мережах зараз - 56,40 грн. А кілограм пшона зараз коштує в середньому 27,85 гривні, що значно дешевше, ніж у грудні, коли цінник був 30,40 грн за кілограм", - йдеться у дослідженні.

Ціни в Україні на продукти - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, за даними Державної служби статистики, ціни на товари і послуги в Україні у 2022 році в середньому зросли майже на 23%. Зростання споживчих цін на овочі становило 68,5%, рибу та продукти з риби - на 30,3%, хліб і хлібопродукти - на 29,7%. Ціни на харчові продукти в цілому зросли на 27,1%, на алкогольні напої та тютюнові вироби - на 17,4%.

Наприкінці січня член парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук попередив, що деякі продукти, які при обробці вимагають багато енергоресурсів, можуть відчутно подорожчати.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Рецесія скасовується: Єврозона повернулася до зростання - Financial Times
  • "Це неможливо": окупанти не збираються відновлювати зруйновану "Азовсталь"
  • Скандал із закупівлями продуктів для армії отримав продовження: спливли нові деталі
Источник материала
Поделиться сюжетом