Джонсон у США: немає жодної причини відкладати допомогу Україні
Джонсон у США: немає жодної причини відкладати допомогу Україні

Джонсон у США: немає жодної причини відкладати допомогу Україні

Джонсон заявив про важливість підтримки України \ фото REUTERS

Західним союзникам потрібно якнайшвидше надати Україні всю необхідну зброю, щоб перемогти у війні з Росією вже цього року.

Про це заявив колишній премʼєр-міністр Великобританії Борис Джонсон на прес-конференції з послом України Оксаною Маркаровою в Українському домі у Вашингтоні, передає Голос Америки.

"Я тут, тому що я підтримую Україну з гордістю, а також, щоб донести важливий меседж, що США відіграли провідну роль у допомозі нашим українським друзям, які захищають себе від жорстоких атак Путіна і російських збройних сил", - сказав Джонсон.

Відео дня

Він зазначив, що хоче донести у Вашингтоні, що немає жодної причини відкладати допомогу.

Читайте також:
Джонсон назвав умову, за якої Росія не вторглася б в Україну

"Наші українські друзі мають отримати усе, що потрібно, щоб вигнати росіян з усієї території України якомога швидше. Щоб це сталося цього року – 2023. Це найкраще для України, Заходу та Росії. Закінчімо цю катастрофу якнайшвидше", - сказав він.

Колишній британський прем'єр прокоментував і надання Україні досконалішої зброї, зокрема винищувачів F-16.

"Щоразу, коли ми говорили, що не маємо надавати певний тип зброї через ризик ескалації, досвід показав, що це була помилка... Ще зовсім недавно казали, що про танки не треба й думати, а зараз ми даємо танки. Отже, мій головний аргумент: продовжуймо обговорення. Але не відкладаймо", - зазначив він.

Джонсон наголосив, що це життєво важливо, щоб Україна отримала техніку, яка їй необхідна, якнайшвидше. "Це гуманна річ для України й всього світу", - сказав він.

За словами Джонсона, він захоплюється тим, що робить адміністрація президента США Джо Байдена, яка витратила 23 млрд доларів тільки на військову допомогу Україні.

"Я вважаю, що інвестиції, які США зробили у вирішення цього конфлікту, є насправді розумною річчю в довгостроковій перспективі для всієї євроатлантичної зони. Зі стриманням російської агресії та відсічем російській агресії в Україні загальна економія в довгостроковій перспективі буде величезною", - сказав він.

Джонсон повторив свій заклик про те, що безпека України має бути гарантована так само, як й для країн НАТО. За його словами, він змінив свою думку щодо членства України в Альянсі.

"Я раніше думав, що в основному нам потрібно знайти спосіб забезпечити безпеку України обладнанням, розвідкою, тренуваннями, щоб вони більше ніколи не могли бути атаковані. Але ви знаєте, тепер я думаю, що досить вже двозначностей. Ми десятиліттями намагалися не мати України в НАТО, що призвело до найгіршої війни в Європі за 80 років", - зазначив Джонсон.

Допомога Великобританії Україні

14 січня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підтвердив передачу Україні танків Challenger 2 та додаткових артилерійських систем.

25 січня уряд Німеччини офіційно погодив передачу Україні 14 одиниць танків Leopard 2 та дозволив реекспорт іншим країнам.

Цього ж дня президент США Джо Байден оголосив, що США надають Україні 31 танк Abrams і привітав рішення Німеччини постачати Україні танки Leopard 2.

Довідка УНІАН. Напередодні президент США Джо Байден коротко відповів "ні" на запитання про можливість постачання літаків-винищувачів F-16 для України, але жодних інших деталей не додав. Раніше в Білому домі заявляли, що обговорюють питання щодо постачання додаткових озброєнь для України, в тому числі винищувачів F-16.

Теги по теме
Борис Джонсон
Источник материала
Поделиться сюжетом