19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Рівному розгорівся скандал через вартість макарон для шкіл: розслідування
У Рівному розгорівся скандал через вартість макарон для шкіл: розслідування

У Рівному розгорівся скандал через вартість макарон для шкіл: розслідування

Зазначається, що тендер провели без електронних торгів та без уточнень, які саме макарони вироби закуповуються.

Управління освіти виконавчого комітету Рівненської міської ради провело тендер на закупівлю макаронів для шкіл за ціною 128 грн без ПДВ. Водночас у магазинах та супермаркетах вартість макаронних виробів щонайменше втричі менша. Зазначається, що сам тендер провели без електронних торгів, без уточнень, які саме макарони закуповуються і на загальну суму 1,5 млн грн. З урахуванням податку, який завжди включається в ціну товарів в магазині, виходить 154 гривні за кілограм.

Про це йдеться у розслідуванні "Наші гроші".   

Журналісти зауважили, що у магазинах дійсно є макаронні вироби вартістю 154 гривні за кілограм, у переважній більшості – це імпортні продукти.

"Але ж в своєму контракті рівненські освітяни не вказали які саме макарони мають бути. Можна ж припустити, що їм насправді привезуть українські макарони по 35 гривень за кіло? Чому б ні? І тоді у замовника з постачальником відразу намалюється чималенька маржа у розмірі понад 100 гривень на кілограмі. А як ми бачимо у контракті – цього року розраховують купити 12 тисяч кілограмів. І якщо "прикурити" по сотні гривень на кожному – вийде приємна сума 1,2 мільйона гривень маржі з загальної суми контракту 1,6 млн грн", - йдеться у розслідуванні. 

У свою чергу, начальник управління освіти Рівненської міськради Богдан Турович відреагував на розслідування і пояснив, що насправді ціна макаронів становить 109 грн/кг.

"Дійсно, управління освіти здійснило закупівлю сортів макаронів з твердої породи пшениці. Було поставлено 205 кг по ціні 109 грн/кг, що відповідає статистичній ціні. Всього було закуплено виробів загальну суму 22 345 грн. Я хочу, щоб відповідні органи вивчили дане питання і надали свою кваліфіковану відповідь", - заявив він.

На новину також відреагував народний депутат з Рівного Олександр Ковальчук ("Слуга народу"). Він звернувся до правоохоронних органів з вимогою розібратися у можливих порушеннях.

"Як народний депутат України, публічно звертаюся до Національної поліції, Державного бюро розслідувань, НАБУ, Прокуратури, Держсудслужби з вимогою провести аудит та об'єктивне розслідування всіх закупівель та преміальних виплат Рівненської міської ради з початку повномасштабної війни", - заявив він.

Нагадаємо, ДБР повідомило про підозру нещодавно звільненому заступнику Міністра оборони В'ячеславу Шаповалову в причетності до закупівель продуктів за завищеними цінами та неякісної амуніції для Збройних сил України.

Читайте також:

  • Новини України
  • Війна в Україні
  • Новини України: відео

Діти-волонтери збирають сотні тисяч гривень та купують машини для ЗСУ!

Источник материала
Поделиться сюжетом